Части на сирийската армия влязоха в Манбидж

Подразделения на сирийската армия са навлезли днес в северния град Манбидж,  разположен на 85 км от Алепо и на 25 км от турската граница.

Това се казва в заявление на представител на генералния щаб на републиката, цитирано от световните информационни агенции. Войските са установили контрол над града и са издигнали над него сирийския национален флаг за първи път от 6 години насам.

„Бойците от сирийската арабска армия навлязоха в Манбидж в отговор на призивите на населението, а също така и в съответствие с поставената пред тях задача по възстановяване на държавния суверенитет на цялата територия на страната“, се казва в заявлението, излъчено и по телевизията.  В него се казва още, че армията обещава „сигурност за всички сирийски граждани и други присъстващи в района“.

Остава неясно обаче дали силите на Асад са в околностите на Манбидж или са влезли в града, в който по-рано тази година САЩ създадоха база. В заявлението сирийската армия призовава към „обединение на силите за запазване на нацуоналния суверенитет и унищожаване на всички завоеватели“.

Информацията бе разпространена, след като по-рано през деня бе съобщено, че сирийските кюрди са призовали правителството на Асад да разположи свои сили в северната част на страната, за да им окаже помощ срещу подготвяната турска офанзива.

„Народни отряди за защита“ (YPG), основната кюрдска милиция в Сирия, отправи молбата си след изненадващото решение на САЩ да изтеглят американските военнослужещи от страната.  Кремъл приветства информацията за влизането на сирийската армия в северния град Манбидж, който по-рано бе под контрола на кюрдските сили. Това заяви пред журналисти говорителят Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на Генералния щаб на Въоръжените сили на Сирия.

„Със сигурност това е позитивна стъпка за стабилизиране на ситуацията в страната“, подчерта Песков. Съгласно думите му разширяването на зоните, контролирани от правителствените сили на Сирия, са „позитивна тенденция“.


image0 (9K)