Чапа бил на косъм от инфаркт, 3 часа чакал линейка

Големият скулптор Георги Чапкънов бе спасен като по чудо от докторите в „Пирогов“ преди няколко дни. вдигнал опасно кръвно, което можело да му докара я инфаркт, я инсулт. Състоянието му било толкова тежко, че аха художникът да мине през „белия тунел“.

Чапа, пред когото е позирал за портрет дори Федерико Фелини, бил сам в ателието си, когато изведнъж усетил как кръвта нахлува в главата му. Почервенял като добре узрял домат, 77-годишният творец успял да се добере до апарата си за за измерване на систолно и диасистолно налягане и го сложил на ръката си. И шок! Уредът показал 230 на 185.

„Много бързо се обадих на спешната помощ, пих и лекарство, дето си го пия. След това звънях на приятел да дойде с мен. С него чакахме линейката повече от три часа. След като никой не ми се обади обратно, приятелят ми ме заведе в „Пирогов“. Губят ми се моменти, защото докато ми подейства лекарството, не знам какво съм говорил, докато сме чакали. А после той направо ме е хвърлил в колата и ме е закарал до болницата“, разказа скулпторът.

В заведението докторите разпознали известния скулптор и го приели по бързата процедура. Благодарение на светкавичната им реакция кръвното на носителя на орден „Свети свети Кирил и Методий“ и лауреат на наградата на италианския президент било доста понижено, писа „Българи Днес“.

„До последно ще съм благодарен за добрината не само на моя приятел, който не иска да му казвам името, но и на тези самоотвержени хора. Защото, ако бях чакал още тази спешна помощ, вече щях да съм умрял в ателието. Но поне нямаше да е на улицата“, шегува се геният със златни ръце.

Чапкънов и друг път е „минавал метър“ в рискови ситуации.

„Винаги е било, когато нещо съм се притеснявал. То и сега едно ли ми е на душата – ето и със сина ми проблемите, за които не ми се говори. Колкото по-стар става човек, повече го обземат нерадостни мисли. Откакто загубих жена си Снежа през 2014 г., за мен животът вече няма смисъл. Тя беше стожерът на семейството. Имам чувството, че нищо лошо нямаше да се случи, ако тя още беше жива. Светът ми се срина след нея, все пак 34 години заедно не са малко. И ето сега, а и преди сетя ли се за случката със сина ми, все вдигам кръвно. И постоянно си мисля, че не знам защо Господ още ме крепи. Как да не съм отчаян, като не виждам светлина в тунела – нито за младите хора, които нямат реализация, нито за старците като мен, на които пенсията от 300 лева за нищо не стига. Добре че все още работя, ама докога и това ще е?“, тъжен е Чапа.

За големия ни скулптор се грижи цялото семейство с всичките му внучета, а от приятелите до него постоянно е Иван Тенев – Агента. „Добре че е той, та ми докарва по някоя усмивка и ме извежда малко навън. Иначе съм заникъде. Като че ли това добро, дето съм го правил на приятелите, сега ми се връща. Ако не е това, сила ли е някаква, не знам, не знам…“, споделя популярният скулптор.


image0 (9K)