Чавушоглу: Или ще поправим отношенията със САЩ, или те напълно ще се развалят

Отношенията на Турция със Съединените щати или ще бъдат поправени, или напълно ще се развалят, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу само дни преди очакваното посещение в страната на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съобщава „Хюриет дейли нюз“.

[ad id=“263680″]

Чавушоглу каза това в Истанбул на откриването на министерска конференция за сътрудничество между Турция и Африка, припомня БТА. Министърът подчерта, че отношенията със САЩ в момента са „на много критичен етап“.

„Очакванията ни от САЩ са ясни и известни. Ние вече не искаме обещания, а конкретни стъпки. За да можем да разговаряме по определени въпроси трябва да изградим загубеното доверие“, каза Чавушоглу, цитиран от „Спутник“.

[ad id=“218001″]

Ръководителят на турската дипломация добави, че САЩ са допуснали много сериозни грешки по отношение на Турция, като спомена конкретно подхода на Вашингтон към Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и Силите за защита на народа (СЗН) в Сирия.

„САЩ не спазиха дадените ни обещания. Естествено е, че са загубили доверието както на нашия народ, така и на нас, управниците“, заяви Чавушоглу. Той добави, че това ще бъде заявено и на Тилърсън при посещението му в Турция.

 


image0 (9K)