Чавушоглу заплаши холандските власти с тежки санкции, ако му попречат да говори на митинг в Ротердам

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу възнамерява да отиде на митинг в Ротердам, въпреки че кметът Ахмед Абуталеб забрани посещението му.
Той заплаши холандските власти с тежки санкции, ако попречат на визитата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Отивам в Ротердам днес. Ще наложим тежки санкции на Холандия, ако попречи на посещението“, каза Чавушоглу пред телевизия Си Ен Ен Тюрк, като иска да говори на митинг на турската общност в подкрепа на предстоящия референдум за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Чавушоглу също заплаши, че ако Европейският съюз не либерализира визовия режим за турските граждани, Турция ще отмени споразумението с ЕС за ограничаване на миграцията, съобщи Ройтерс.
Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обяви, че няма да бъде разрешено на турския външен министър да води в града кампания за референдума в Турция, предаде Ройтерс.

„Чавушоглу има дипломатически имунитет и всичко останало, така че ние ще се отнесем към него с респект, но ние имаме други инструменти, за да попречим да се случват неща на обществени места“, заяви кметът пред репортери.

Чавушоглу заяви намерението си след като холандският премиер Марк Рюте обяви, че правителството му е посъветвало Турция да не изпраща свои представители за митинги и че това  би предизвикало проблеми между двете страни, съюзнички в НАТО.
Плановете на турски министри за митинги в рамките на кампанията за референдума доведоха до търкания и с Германия.

Но визитата в Холандия е особено деликатен въпрос, тъй като става само дни преди парламентарните избори в страната, отбелязва АП.
Министри от правителството отбелязаха, че не могат да попречат на Чавушоглу да направи частно посещение в страната пише dir.bg.  Вместо това няколкократно те опитаха да говорят с него с посланието да отмени посещението, отбелязва АП.

„Моето послание е ясно: че неговото посещение в Холандия е нежелателно“, заяви пред журналисти холандският външен министър Берт Кундерс, след като определи като „труден“ телефонния разговор със своя турски колега.


image0 (9K)