Цял клас с народни носии на абитуриентския бал

 

С народни носии на бала? Това със сигурност щеше все още да звучи като виц, докато не беше реализирано от цял клас ученици от Северозападна България. Английската гимназия във Видин „Йордан Радичков“ стана еталон за българщината и показа завиден толеранс към традициите ни.

Зрелостници от 12 „б“ клас на елитното училище избраха да отидат на абитуриентския си бал не със скъпи костюми и рокли, а с народни носии.

народни носии, Видин, абитуриенти

С този символичен акт за подкрепа на българския дух в училищата от цялата страна, завършващите средното си образование видински момичета и момчета подкрепиха символично идеята народните танци да се изучават в часовете по физическо възпитание.

Зрелостници от 12 "б" клас на елитното училище избраха да отидат на абитуриентския си бал не със скъпи костюми и рокли, а с народни носии.

Трябва повече да се обръща внимание на българското, защото в последно време то остава на заден план,

заяви един от абитуриентите, който от малък играе народни танци.

народни носии, Видин, абитуриенти

Носиите и за момчетата, и за момичетата бяха предоставени безплатно от видинска фолклорна група. Женските одежди са автентични влашки носии. Те представляват бели туники с везани празнични шевици. Характерно за тях са шебаците, които са ръчно изплетени.

Един месец учениците посещавали заедно и уроци по танци, за да покажат достатъчно добри умения в последния си учебен ден в гимназията за преподаване на чужди езици.

Ние, учителите сме изключително щастливи, защото виждаме това, което през последните години сме успели да изградим и да възпитаме у децата – почит към българското и традициите ни,

заяви от своя страна класният ръководител на 12 „б“ клас.

народни носии, Видин, абитуриенти

Идеята за почитане на българските традиции и култура не е нова. Както delo.bg писа още миналата година 18-годишният абитуриент Димитър Соколов избра народна носия за своя бал! Пременен с традиционно облекло от с. Беден, обл. Смолян и заедно с гайдар с каба гайда, Димитър беше посрещнат от своите съученици с бурни овации.

Димитър Соколов, абитуриент с народна носия

Източник: delo.bg

[ad id=“105209″]


image0 (9K)