Цяло съкровище откриха в пиано

Съкровище от викторианската епоха, включващо стотици златни и сребърни монети, бе открито под клавишите на пиано от специалист по акордиране на пиана, съобщи NOVA, позовавайки се на БТА.

Съкровището ще стане негово притежание, тъй като собствениците на пианото са неизвестни.

Според Британския музей, натоварен със задачата да направи оценка на съкровището, монетите били открити през ноември миналата година, когато Мартин Рикхаус на 61 години трябвало да акордира 110-годишно пиано, предоставено на гимназия в Бишопс касъл в Англия.

Рикхаус констатирал, че клавишите са по-тежки от обичайното. Впоследствие той открил десетина пакета и кожена кесия, които съдържали 900 златни и сребърни монети и били грижливо пришити към долната част на клавишите.

„Когато отворих пакетите и кесията, не очаквах да видя злато. Смятах, че става въпрос за обикновени монети“, разказа Рикхаус.

Според местни медии находката е на стойност между 300 000 и 500 000 британски лири.

От музея уточниха, че монетите, изсечени между 1847 година и 1915 година, са най-голямото подобно съкровище, открито в страната.

Те са били скрити под клавишите в края на 20-те години на миналия век или малко по-късно. Това вероятно е било направено като реакция срещу Голямата депресия и събития, довели до Втората световна война.


image0 (9K)