Цяла Сирия без ток след взрив на газопровод. Подозренията са за саботаж

Пожар след взрив на газопровод на изток от Дамаск (2013 г., архив)

Заради взрив на газопровод близо до Дамаск цялата територия на Сирия остана без електричество в понеделник сутринта. Това предаде агенция SANA, като се позова на сирийското министерство на енергетиката.

Няма данни за жертви и пострадали.

Взривът е станал в участъка на газопровода между районите Адра и Думейр, което е довело до пълното изключване на електричеството в цяла Сирия. От строя са излезли три електроцентрали.

Министърът на петрола и минералните ресурси на Сирия Али Ганим определи взрива на газопровода като терористичен акт.

Ганим съобщи, че специалистите са успели да отстранят последиците от аварията във всички електроцентрали на страната. До края на деня ще бъде възстановено навсякъде подаването на ток.

Министърът на енергетиката Мухамад Зухаир Харбули съобщи, че електрозахранването е било възобновено в някои от най-важните обекти в Дамаск като болници и отделни жилищни квартали.

По думите на министъра това е шестият подобен взрив на газопровод в страната.

Сирия е раздирана от гражданска война от 2011 година. Страната е поделена на зони на влияние между опозиционния блок Сирийска национална коалиция, базиран в Турция и подкрепян от САЩ и Европа, и верните на президента Башар Асад сили. Те са подкрепяни от Русия и Иран и контролират по-голямата част от територията на страната.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)