Църквата чества троен празник днес

1. Днес е денят на Света Валерия.

През първи век след Христа в Милано живяла млада и красива девойка. Света Валерия приела християнството и служила вярно на Христа, докато не пострадала от гоненията на езичниците. Тя приела мъченическа смърт на 7 юни.

Имен ден празнуват Валерия, Валери, Валериан, Валериана.

На 7 юни през 2015 г. се пада първата неделя след Петдесетница. На този ден Правословната църква отдава почит към онези светци, за чиито имена няма специален ден.

 2. Неделя на вси светии. Празнуващите имат чужди имена, навлезли през годините в българския език.

Имен ден празнуват Анатоли, Аргир, Бианка, Виргиния, Диана, Жулиета, Клара, Матилда, Мая, Регина, Ромео, Полина, Поля, Сара, Севда, Силва, Силви, Силвия, Стамат, Стамен, Султана.

На 29 юни празнуваме големия християнски празник Петровден.

Преди Петровден се правят т.нар. Петрови пости. Те започват от 8 юни и приключват на празника.

3.На 7 юни християните заговяват и се подготвят за предстоящите дни на пост, които продължават 21 дена.

Както по време на Коледните и Великденски пости, така и по време на Петровите външното проявление е свързано с храната – не се консумира месо, мляко, месни и млечни продукти, заедно с яйца. Не се пие алкохол, не се пушат цигари.

Вътрешното проявление на поста е въздържание във всички възможни аспекти, насочено внимание към вътрешния душевен мир и стремеж за по-дълбоко единение с Всевишния.

Не постят бременни жени и кърмачки, болни и немощни хора, малките деца.

Ако искате да постите, но смятате, че няма да издържите през предстоящите 3 седмици да не приемате поне млечни храни или ще постите за първи път, тогава яжте мляко и сирене, когато ви се прияде, но не приемайте месо и колбаси.

Консумация на миди, раци, калмари, октоподи, други мекотели и хайвер е позволена по време на пости.


image0 (9K)