Църквата „Свети Стефан“ в Истанбул впечатлява с реставрацията си хиляди туристи

Желязната църква, така наричана заради уникалната й конструкция е напълно обновена. Тя се извисява в квартала Фенер край брега на Златния рог в Истанбул. Хиляди туристи се разхождат и се застояват пред българската църква „Свети Стефан“. Православният храм силно впечатлява с реставрирания си вид и красив изглед. От камбанарията й се открива прекрасна гледка към Златния рог и Босфора, която е трудно да се забрави

Църквата „Свети Стефан“ все още е затворена за посетители, теренът наоколо е строителна площадка, но ремонтните работи по реставрацията на уникалния български православен храм вече са напреднали.

[ad id=“255238″]

Свалено е строителното скеле, което опасваше конструкцията, докато се ремонтираше в продължение на няколко години, пише dir.bg Екипите продължват да работят по вътрешната декорация, която също е впечатляваща.

Ремонтът на желязната църква в Истанбул продължи няколко години. Той се финансира от Истанбулската голяма община и община Фатих.  Ремонтът е на стойност около 2,5 милиона евро, като се извършва и със съдействието на българската държава.


image0 (9K)