ЦСКА-София ще играе срещу победителя от двойката Базел – Анортозис

ЦСКА-София ще играе срещу победителя от двойката Базел (Швейцария) – Анортозис Фамагуста (Кипър) за влизане в групите на втория по сила европейски клубен турнир – Лига Европа.

Вчера ЦСКА-София се класира за третия предварителен кръг на Лига Европа след победа с 2:0 над беларуския БАТЕ (Борисов). Следващият съперник на най-титолувания български тим е скромният отбор на Б36 Торсхавн от Фарьорските острови.

Мачът ще се играе на „Българска армия“, като това дава предимство на „червените“, които и без това може да се считат за фаворити срещу гостите от островната страна. Днес стана ясно, че ако възпитаниците на Стамен Белчев преминат трети кръг, ще играят срещу победителя от двойката Базел (Швейцария) – Анортозис Фамагуста (Кипър) за влизане в групите.

Базел е познат съперник за „червения“ тим, като през сезон 2009/2010 двата отбора се срещнаха в груповата фаза на Лига Европа. Тогава ЦСКА загуби и двете срещи с 0:2 в София и 3:1 в Базел. През миналия сезон в Лига Европа възпитаниците на Марсел Колер стигнаха до 1/4-финалите за трети път в историята си, отпадайки с резултат 4-1 от Шахтьор Донецк.

В швейцарското първенство през миналия сезон отборът остана трети и не успя да заслужи Купата на страната.

Втората възможност за стперник на 31-кратните шампиони на България е Анотрозис Фамагуста, който e 13-кратен шампион на Кипър и е един от най-титулованите тимове на острова на Афродита. През миналия сезон в първенството завършват трети. Най-доброто постижение в Европа е участието на тима в групите на Шампионската лига през сезон 2008/2009.

Интересна българска следа в тима оставя Димитър Иванков, който прави невероятна грешка при домакинството на тима на ФК Работнички в третия предварителен кръг на Лига Европа (2011/2012). Мачът е загубен с 0:2, а в ответния сблъсък Анортозис води с 2-0 до 87-ата минута, но късен гол съкрушава кипърците и те отпадат с обш резултат 2:3. След този мач договорът на Иванков е прекратен и той напуска клуба. Треньор на клуба по това време е Станимир Стоилов.

Срещата на ЦСКА-София с един от двата съперника ще е на 1 октомври, а мачът срещу Б36 е на 24 септември.


image0 (9K)