ЦСКА все още е участник в Лига Европа

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов направи официално изявление във връзка с полемиките  около провеждането на  баража за влизане в Лига Европа между Левски и Верея, които въникнаха във футболната общественост, както и заради недопускането на ЦСКА в евротурнирите. Ето какво казва той във видеообръщение във Ютюб канала на БФС.

„Позволявам си да се обърна към вас във връзка с последните два дни, в които футболната общественост в България беше разтърсена от декларации, изявления, коментари, някои от които съдържащи неприемливи епитети и обиди във връзка с определянето на един от участниците в евротурнирите.“

Ето кратко изложение на фактите: на 29 май администрацията на УЕФА уведоми БФС и ЦСКА-София, че смята, че клубът се намира в конфликт в правилото „за три години непрекъснатост“. В решението е посочено, че решението подлежи на обжалване в 10-дневен срок. Първият въпрос е кога влиза в сила това решение? То влиза в сила, или след изтичането на срока за обжалване, или ако бъде потвърдено от Арбитражният съд.

Тогава спира ли тази жалба решението или не? В становището на Левски се застъпва мнение, че такава жалба не спира и решението трябва да се изпълни незабавно. В случая има един нюанс. Жалбата не спира решение, когато са наложени дисциплинарни санкции от администрацията на УЕФА. А щом не е санкция, правилото за три непрекъснати години не се прилага веднага.

Предвид на това, се наложи да се пристъпи към следващия участник. Правилникът изисква това да бъде среща между третия и седмия клуб, тоест между Левски и Верея. Между другото този формат, който за на някои клубове вече не е приемлив, беше дискутиран от всички клубове и беше единодушно приет. Така че това е наше общо дело. Предвид тези обстоятелства се насрочи допълнителния мач за определяне на последния участник в Лига Европа.

Нека всички водим конструктивен диалог и да оставим футболистите от двата клуба и в достойна футболна среща да определят отбора, който ще играе в Лига Европа“, сподели Борислав Попов.

http://BNews.bg

[ad id=“218560″]


image0 (9K)