ЦРУ: Възможен е военен конфликт на Балканите

В доклад, публикуван от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, се казва, че възможността от въоръжен конфликт и руското влияние продължават да са основните предизвикателства за сигурността в региона на Западните Балкани. Това предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK), цитирана от „Фокус“.

Според документа, цитиран от Радио „Свободна Европа“, Русия ще се опита да използва етническото напрежение и корупцията на Балканите, за да предотврати прогресирането на региона по неговите евроатлантически интеграционни процеси.

„Почти със сигурност на Западните Балкани ще остане риска от ниско ниво на насилие и възможен открит военен конфликт и през 2019 година. Русия ще се опита да използва етническото напрежение и високото ниво на корупция, за да подкопае способността на страните от региона да се движат към ЕС и НАТО“, гласи докладът на ЦРУ, в който службата оценява световните заплахи.

Междувременно стана ясно, че сръбският президент Александър Вучич е написал писмо на американския си колега Доналд Тръмп, в което иска от него помощ за намирането на дългосрочно решение на косовския въпрос, предава белградското радио „Б92“.

Според прессъобщение от канцеларията на сръбския държавен глава, цитирано от ТАНЮГ, Вучич е благодарил на Тръмп за помощта на САЩ по пътя на Белград към Европейския съюз и „специално за вашите усилия за поддържане на мира и стабилността в Западните Балкани“.

„Във Вашето любезно писмо от 14 декември, вие отново подчертахте готовността на САЩ да помогнат в диалога между Белград и Прищина, за да се намери решение на този вековен проблем. Никой не се интересува повече от разрешаването му, отколкото моята страна, защото проблемът с Косово и Метохия е тежко бреме, особено за Сърбия и сръбската нация, ние сме ангажирани с диалога и подхождаме смело и реалистично, като мислим за бъдещето на всички нас в Западните Балкани. Освен това ние сме изпълнили всичките си задължения по споразумението от Брюксел“, пише сръбският държавен глава.

„Сърбия обаче не може сама да реши този сложен проблем. Въпреки нашата готовност и вяра, митата, наложени от Прищина на сръбските стоки, са тежест и непреодолима пречка за продължаване на диалога. Те не само вредят на сръбската икономика, но и са заплаха за живота на сърбите в Косово и Метохия, чиито права трябва да защитаваме и защитаваме. Белград е готов да продължи диалога веднага след като Прищина отмени неразумната и вредна мярка“, посочи Вучич.

„С това писмо искам още веднъж да подчертая решимостта си да обогатя отношенията между нашите две страни със съвместни сили. Горд съм, че моята страна в двете световни войни се сражаваше на страната на закона и справедливостта и че бяхме съюзници. Миналата година отбелязахме един век, откакто сръбският флаг бе издигнат над Белия дом, в чест на смелостта на Сърбия и на жертвите, направени по време на Първата световна война. Искам още веднъж да ви поканя да посетите Сърбия като първи американски президент, който да направи това след почти 40 години“, пише още сръбският лидер.

Той завършва писмото си с сърдечни поздрави, желание за по-нататъшен напредък на САЩ и неговите граждани и изразяване на неговата „дълбока благодарност“.


image0 (9K)