Ципрас припомни на Комунистическата партия изгонването на десетки хиляди българи

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи остри критики към местната Комунистическа партия заради позицията й срещу Преспанския договор и й припомни изгонването на 70 хиляди „славомакедонци“ от Гърция след гражданската война в страната, пише електронното издание на македонския ежедневник „Денешен“.

Само да допълним, че това са чисти българи. Филмът „Родена във въздуха“ на Цветан Томчев и Максим Караджов разказва за страшната им съдба. Ципрас, както и опонентите му, чудесно знаят от каква народност са тези т.нар. „славомакедонци“ .

„Не искам да се връщам на славомакедонския буквар, който комунистите направиха в Ташкент за дежата на славомакедонските борци от Демократическата армия на Гърция. Не искам да се връщам на 70-те хиляди бежанци от Гражданската война, които гръцката държава лиши от правото да се върнат в своята родина през 1983 година.

Нито да се връщам на Славомакедонката Ирини Гини – Мирка Гинова, първата жена, екзекутирана по време на Гражданската война, комунистка. Оправяйте се сами с тези угризения на съвестта, които имате. Ще говоря политически и няма да разглеждам историята на Комунистическата партия на Гърция (ККЕ)“, заяви Ципрас, цитиран от „Фокус“.

Освен това министър-председателят реши да анализира текущите политически позиции на ККЕ срещу Преспанския договор: първата от които е НАТО, а втората – иредентизма.

„Да кажем, че приемам цялостно вашият анализ, че договорът е продиктуван от Запада, от международния империализъм или не знам какво друго можете да измислите. Съгласно това международно споразумение, като се има предвид желанието на нашите съседи да влязат в НАТО, това си е техен въпрос. Как ККЕ смята, че гръцката държава би могла и би трябвало да признае тази страна? Как? С Кое име? Как ще наричаме тези хора, какво ще кажете? Казвате, че терминът „Македония“, самото им име, е иредентизъм. Или аз не съм чел добре Ленин, когато бях млад, или вие нещо не правите както трябва“, заяви Ципрас.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)