Ципрас поздрави Заев за смелостта, Столтенберг приветства резултата от референдума

Еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че огромното мнозинство от гражданите на Македония са казали „да“ на Договора от Преспа и на евроатлантическото бъдеще на страната

[ad id=“225664″]

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че огромното мнозинство от гражданите на Македония са казали „да“ на Договора от Преспа и на евроатлантическото бъдеще на страната. Той изрази надежда, че политиците ще се отнесат с необходимата отговорност и ще последват волята на народа.

В същото време дипломатически източници от Брюксел се надяват, че опозицията от ВМРО-ДПМНЕ „ще бъде по-конструктивна от досега“ и че ще подкрепи институционалната процедура.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев. Той го поздрави за „смелостта и решителността му“ да изпълнява Договора от Преспа.

В изявление на гръцкото външно министерство също се подчертава, че голямото мнозинство от излезлите да гласуват на референдума са казали „да“ на споразумението.

[ad id=“263680″]

Единствено основната опозиционна партия „Нова демокрация“ се обяви против Договора, който смята за вреден за Гърция, и обеща, че ще работи срещу него.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства резултата от референдума и призова всички политически страни да използват тази историческа възможност.

„Приветствам гласуването с „да“ на референдума“, заяви Столтенберг в Тwitter, въпреки че избирателната активност не беше достатъчно висока.

„Призовавам всички политически лидери и партии да се ангажират конструктивно и отговорно, за да използват тази историческа възможност. Вратата на НАТО е отворена, но трябва да бъдат изпълнени всички национални процедури“, заяви Столтенберг.


image0 (9K)