Ципрас отива в Москва да убеждава Путин „Турски поток“ да мине през Гърция

„Ние не искаме повторение на съдбата на „Южен поток“. Така че твърдите гаранции от страна на ЕС са задължително условие за второто трасе“, заяви посланикът на Русия в Атина Андрей Маслов

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети Москва на 7 декември. Една от основните теми на разговора му с руския президент Владимир Путин ще бъде бъдещето на проекта за газопровода „Турски поток“. Това заяви в интервю за ТАСС руският посланик в Атина Андрей Маслов.

„Както е известно, второто трасе на газопровода, което е предвидено да влезе в експлоатация през 2019 г., е предвидено за газоснабдяване на Южна и Югоизточна Европа. Гръцкото ръководство набляга на своя интерес за включване към този проект. Разбира се, темата за „Турски поток“, е включена в дневния ред на разговорите“, посочи посланик Маслов.

„Понастоящем се изучават всички възможни варианти за продължаването на маршрута на газопровода. Един от вариантите е да мине през територията на Гърция. Но второто трасе може да тръгне и на север през България, Сърбия, Унгария… Въпросът се проработва непосредствено от икономическите оператори“, подчертава дипломатът.

Посланик Маслов подчертава, че проектът трябва да бъде одобрен в рамките на Европейския съюз.

„Ние не искаме повторение на съдбата на „Южен поток“, нашите гръцки партньори и другите заинтересовани страни от членовете на ЕС знаят това. Така че твърдите гаранции от страна на ЕС са задължително условие за второто трасе от „Турски поток“, категоричен е посланик Андрей Маслов.

На 30 ноември стана ясно, че „Газпром“ планира да участва в процедурата по резервиране на капацитет в рамките на проекта за разширяване на газопреносната система на България, който се реализира от „Булгартрансгаз“, което се тълкува като одобряване на трасето през България през Сърбия до Унгария, припомнят наблюдатели.

Новината, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България, потвърди и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, позовавайки се на източници от „Газпром“.

Източник: Епицентър.бг


image0 (9K)