Ципрас: Няма македонско малцинство, договорът изцяло защитава интересите на Гърция!

Ако конституционните промени не бъдат успешно завършени, поканата за присъединяване към НАТО ще бъде отказана, а преговорите за членство в Европейския съюз няма да започнат, припомня гръцкият премиер

[ad id=“225664″]

„Договорът признава съответните решения на ООН от 1997 година, когато езикът на нашите съседи е регистриран като македонски, но с договора има допълнителна и ясна формулировка, че езикът принадлежи към семейството на южнославянските езици. Както се посочва в договора, това ясно го отделя от гръцко-македонското езиково наследство и гръцката цивилизация“, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас в изявление, публикувано на своята интернет страница, цитирано от скопското електронно издание „МКД“ и „агенция „Фокус“.

В по-широко изявление Ципрас тълкува точките от договора, които, според него, представляват голяма дипломатическа победа и изпълняване на червените линии, очертани от гръцката външна политика.

„Договорът също така предвижда, че гражданството в пътническите документи на нашите съседи, няма да се пише както досега „македонски“, а „македонски/гражданин на Северна Македония“, заяви Ципрас.

[ad id=“263680″]

Гърция ще признае само гражданството на съседните граждани като „граждани на Северна Македония“.

„Все пак, от огромно значение за нас е това, че нашите съседи поеха отговорността да отстранят от конституцията си всички елементи, които могат да се тълкуват като иредентистки. Например, термините за македонското малцинство се елиминират, както и необходимостта от тяхната защита. От члена за защита на границите ще бъдат премахнати проблематичните препратки, които са включени. Накрая, всички исторически и иредентистки препратки ще бъдат отстранени от преамбюла на тяхната конституция“, се казва в съобщението на Ципрас.

Той припомня, че ако конституционните промени не бъдат успешно завършени, поканата за присъединяване към НАТО ще бъде отказана, а преговорите за членство в Европейския съюз няма да започнат.

[ad id=“236993″]

„По този начин Гърция напълно защити своите интереси и не се отказва от относителните си предимства в преговорния процес“, пояснява гръцкият премиер.

„Дълбоко съм убеден, че този договор представлява важна дипломатически победа и голяма историческа възможност. Гръцкото правителство напълно защити своите червени линии, всичките червени линии на нашата национална позиция, което е установена в последните 20 години“, допълни още Ципрас.


image0 (9K)