Ципрас: Македония няма алтернатива на договора за името

„Няма да приемем присъединяването на съседната ни страна към НАТО и ЕС под конституционното й име „Република Македония“, посочи гръцкият министър-председател

[ad id=“225664″]

Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ) ще може да се присъедини към НАТО и Европейския съюз единствено, ако приложи договора за името с Гърция, заяви министър-председателят Алексис Ципрас, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от „Фокус“.

„Ако Скопие откаже споразумението, то трябва да знае, че няма да има друга подобна възможност да влезе в ЕС, международните организации и отбранителните алианси“, заяви Ципрас пред централния комитет на своята партия.

„Няма да приемем присъединяването на съседната ни страна под конституционното ? име „Република Македония“, посочи той.

В петък министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, който е и лидер на по-малкия коалиционен партньор „Независими гърци“, защити своето по-ранно предложение за алтернатива на договора за името, подписан между Атина и Скопие през юни.

[ad id=“263680″]

„Тези от нас, които държат позиции на отговорност в тази държава, трябва да се научат да работят повече, да са по-ефективни и да говорят по-малко“, заяви Ципрас, очевидно визирайки коалиционния си партньор.

„Но над всичко, трябва да говорим когато трябва, не когато не трябва“, заключи гръцкият премиер.


image0 (9K)