Ципрас доволен от компромиса, предложен от Заев, за името Македония

Гърция приветства изявлението на македонския премиер, че страната му е склонна да промени името си, пише ”Гардиън”. Атина описа готовността на Зоран Заев да приеме географско определение за името като „положителна стъпка“.

[ad id=“263680″]

Сред обсъжданите имена са Република Нова Македония; Република Северна Македония, Република Горна Македония; Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).

„Това е важно развитие“, обяви гръцкото външно министерство в съобщение, след като Заев заяви, че балканската държава също ще преименува летището и националната си магистрала.

„Надяваме се, че това бележи начало на нова глава в отношенията между нашите две страни и народите ни“, допълва ведомството.

Голяма част от гръцкото общество обаче, не е склонно на компромис. В сряда гръцката църква проведе извънредна среща за обсъждане на спора за името.

[ad id=“218001″]

Снощи Заев обяви пред журналисти , че летище „Александър Велики“ ще бъде преименувано на Международно летище „Скопие“, а основната магистрала до Гърция ще бъде наречена „Приятелство“.


image0 (9K)