ЦИК сваля отново предизборен клип на ДОСТ

Вчера ЦИК се е самосезирала за нарушение на правилата за агитация от ДОСТ на официалния им сайт. Там са публикувани два еднакви 30-секундни клипа. Вторият обаче е със субтитри на турски език.

„При тази фактическа обстановка комисията приема, че единствената цел на втория клип е провеждане на предизборна агитация на език, различен от българския. Вторият клип с вградените субтитри не съответства на законовите изисквания на Изборния кодекс, по-специално на разпоредбата на чл. 181, ал. 2, съгласно която предизборната кампания се води на български език“, констатират от Избирателната комисия.

ЦИК постановява премахване на клипа със субтитрите от сайта на ДОСТ и спиране разпространението му във всички медии и в интернет.

На 8 март, след сезиране от Съвета за електронни медии, ЦИК отново разпореди сваляне на клип на ДОСТ. Причината: на клипа, излъчен на 6 март по БНТ, в първи кадър се вижда турският посланик Н.Пр. Сюлейман Гьокче. Това, според ЦИК, нарушава забраната за накърняване на добрите нрави, съгласно Изборния кодекс.

„Предстоящите предсрочни избори за народни представители на 26 март 2017 г. са важно събитие с национално значение и всякакво външно вмешателство или внушения, породени от участието на официални представители на чужди държави, са недопустими“, аргументираха се от Комисията.


image0 (9K)