ЦИК: Избирателната активност е по-ниска от тази през 2017 година

Кривата на избирателната активност към 12 часа, която е 18,14 на сто, върви малко по-ниско от тази на предишните избори – през 2017 г, когато е била 27,7 на сто, но един час по-късно – 13.00 часа. Това коментира на брифинг в ЦИК говорителят Димитър Димитров, съобщава БТА.

Най-висока е била активността към 12 часа в Монтана – 24,13 на сто, Сливен – 24,87 на сто, Враца – 23,64 на сто, Силистра – 23,81 на сто. В Софийска област тя е 22,23 на сто, във Видин – 22,14 на сто, Смолян – 22,43 на сто.

Най-малко хора са отишли до урните към 12.00 часа в област Пловдив – 12,96 на сто и Кърджали – 12,13 на сто.

В ЦИК са постъпили вече няколко жалби.

Има проблеми с листите в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото тези с машинното гласуване във Велико Търново. Разместванията в Добрич са периферни и засягат разликата, например между 12 и 22 кандидат в преференциите. Има повторения в един от случаите на име, но като цяло случаите продължават са се изясняват, каза Димитров.

В ЦИК са получени и много сигнали, но те са предимно за агитации от фейсбук, които комисията не разглежда.

Говорителите на ЦИК бяха категорични, че преференциите от машинното гласуване в проблемните места ще бъдат коректно отчетени.

В ЦИК не е пристигал сигнал за проблеми с машинното гласуване в някоя от софийските РИК. „Има процедура, разписана в нашите решения, при прекратяване на машинното гласуване и изкарване на предсрочен протокол, гласуването да продължи с хартиена бюлетина. Машината може да бъде изключена по външни обстоятелства или по желание на членовете на СИК, ако няма захранване или друг проблем, това обаче не означава, че подадените гласове преди този момент не се отчитат“, обясни Димитров. Те се записват два-три пъти – на картата, разпечатката и т. н“, посочи още говорителят на ЦИК.

 


image0 (9K)