ЦИК: ГЕРБ праща шестима в Брюксел, БСП – петима, ДПС – тримата след Карадайъ и Пеевски. Слабаков също влиза

Имената на избраните български евродепутати ще станат окончателно ясни до петък, 31 май, когато ще бъдат съобщени данните от преференциите.

Централната избирателна комисия (ЦИК) заседава и се очаква скоро да бъде обявен точният брой гласове, които всяка партия е получила. Но вече е окончателно ясно кой колко евродепутати изпраща в Брюксел, съобщи  бТВ.

Падна интригата около броя мандати на ГЕРБ и ВМРО. ГЕРБ и СДС ще имат шестима  евродепутати, БСП – петима, ДПС – трима. ВМРО ще изпрати в Брюксел двама, а „Демократична България” – един свой представител.

Категорично е вече, че одумваният и оспорван кандидат на ВМРО Андрей Слабаков заминава за Брюксел, където ще видим какво ще отстоява. Също така се знае, че след като днес Делян Пеевски обяви тържествено, че в България е по–нужен, отколкото в ЕП, от листата на ДПС евродепутати ще бъдат третият, четвъртият и петият. А това са Илхан Кючюк (33 г. евродепутат, председател на младежкото ДПС); Искра Михайлова (евродепутат и бивш министър на екологията); Атидже Алиева Вели (заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“).


image0 (9K)