Си Цзинпин огласи страшна тайна от Ухан, 40 000 семейства още на 18 януари…

Китайският президент Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса седмици преди публично да засегне проблема и да призове за решителни действия за пресичането й. Това става ясно от публикувана днес в печатния орган на ККП „Женмин жибао“ негова реч.

В реч от 4 февруари на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК Си заявява, че още на 7 януари е „поискал да се работи за предотвратяване и овладяване на (епидемията от) новия коронавирус“.

Въпреки нарежданията на Си властите в столицата на провинция Хубей Ухан, епицентъра на епидемията, са закъснели с реакцията си и на 18 януари дори са организирали масов банкет за 40 000 семейства за поставяне на рекорд за Гинес.

Решението да бъде публикувана речта е взето, след като няколко функционери на ККП на местно и провинциално равнище в Хубей бяха уволнени за несправяне с кризата. То може би показва, че се правят нови опити за спасяване на репутацията на президента. Има риск обаче Си да бъде въвлечен в дебата дали ранните опити за спиране на епидемията не са се оказали неуспешни.

В първите дни на епидемията, превърнала се в едно от най-големите предизвикателства за Си, той пазеше мълчание по темата. Публикуването на речта показва, че висшето ръководство е знаело за сериозността на епидемията седмици преди на обществеността да бъде съобщено за подобна заплаха.

Властите съобщиха едва в края на януари, че вирусът може да се предава от човек на човек и тогава започна да се засилва тревогата в обществото.

В речта Си казва, че той е този, който е наредил да бъде блокиран епицентърът: „На 22 януари с оглед на бързото разпространение на епидемията и предизвикателствата по отношение на превенцията и контрола ясно и недвусмислено поисках провинция Хубей да въведе всеобхватни и строги мерки за контрол на потока от хора (напускащи провинцията)“.

На 23 януари Ухан стана първият град, въвел безпрецедентна забрана върху транспортните средства, напускащи града.

Публикуването на речта на Си дава основание да се смята, че партията иска да покаже, че е действала решително още от самото начало, но прави Си уязвим за критики защо широката общественост не е била известена още от самото начало. Доверието в подхода на правителството към епидемиите продължава да е накърнено заради епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., която беше прикривана с месеци.

Министерството на здравеопазването на Северна Македония информира за двама македонски граждани, които са дали положителен резултат за заразяване с коронавирус. Става дума за член на екипажа на японски круизен кораб, който е хоспитализиран в японска болница, но е с лека клинична картина, и за още една македонска гражданка, която е в изолация в болница във Франция.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче заяви, че цялата система работи с повишено внимание и се следи всяка информация, която идва от чуждестранните здравни институции и от съседните страни.

Тайван съобщи за първи си смъртен случай вследствие на заразяване с вируса Covid – 19. Мъжът е бил на шейсет и няколко години. Постъпил е в болница на 3 февруари заради затруднено дишане. Поставена му е била диагноза пневмония. Още един член на семейството на починалия е заразен с вируса.

Мъжът е работел като таксиметров шофьор в централната част на Тайван и не е пътувал в чужбина. Работил е обаче с хора, върнали се от пътувания в Китай, Хонконг и Макао. Издирват се хората, с които той е бил в контакт. Според най-нова информация към днешна Тайван има 20, заразени с коронавируса.

BNews.bg


image0 (9K)