Цецка Цачева е знаела за проблемите в Търговския регистър, но не си е мръднала пръста да ги реши

Директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и министърът на правосъдието Цецка Цачева да понесат отговорност за кризата с Търговския регистър и да напуснат постовете си незабавно.

Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков.

[ad id=“225664″]

Резултат на некомпетентност е кризата с Търговския регистър и реакцията на отговорните институции„, заяви от своя страна заместник-председателят на БСП Деница Златева.

Днес става ясно, че четири диска от Агенцията по вписванията са „изгорели“ и се полагат усилия за възстановяване на информацията„, каза Златева.

Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова – това ще е основна точка, която ще разискваме в първите дни на парламента„, каза още Крум Зарков.

Безпрецеднтната криза с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто така. Щетите за фирмите и неправителствените организации, т.е. за онези юридически лица, които са пряко засегнати от срива на базите данни, тепърва ще се изясняват. Последиците за бизнес климата, за доверието в институциите, способността на българската държава да изгради ефективно електронно управление, са ясни. Те са трагични. Затова трябва да се носи отговорност„, коментира Зарков.

[ad id=“225664″]

Според него пряката отговорност е на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е допуснала това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, защото тя е била запозната с неакватността на управлението в агенцията и не е взела никакви мерки.

Казвам съвсем убедено, че министър Цачева е знаела за проблемите, не само защото агенцията ѝ е подресорна. Разполагаме с доклад, адресиран до нея, който е съставен от Инспектората към нейното министерство. Докладът е постъпил при нея в началото на тази година. Той е от извършена проверка в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за начина на управление на г-жа Даскалова и завършва с много ясна препоръка към министъра: „да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, на основание на чл. 187, ал. 1, точка 10 от Кодекса на труда„, обясни Зарков.


image0 (9K)