Церемония за запалване свещите на Ханука – Празникът на светлината

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония за запалване на свещите на ХанукаПразникът на светлината.

[ad id=“225664″]

Държавният глава ще запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех.

Церемонията ще започне от 17:00 часа на 17 декември в Централната софийска синагога.

Еврейските общности по целия свят започват осемдневен празник – Ханука – празникът на светлината.

Празникът на светлината – Ханука е празник с исторически характер – Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска.

[ad id=“263680″]

Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

На Ханука, в продължение на осем дни, последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник – ханукия, като всеки ден се увеличава броят им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.

Традиционният за празника поздрав е „Хаг Ханука Самеах!“.
dunavmost.com


image0 (9K)