Център за градска мобилност репатрирал незаконно автомобили, този знак не може да бъде използван

Репатрирането на автомобилите към днешна дата не се оказва най-законната мярка срещу нарушителите на пътя, които не подбират местата, на които спират с колите си. Това става ясно от коментарите на експерти от ИПБ и юристи.

“Всъщност, този символ не фигурираше в Наредба 18 и на практика той не се използваше правилно, нямахме право да го използваме“, казва Диана Русинова от ИПБ пред Nova.

“Всеки елемент за организация на движението, който не е част от съответната Наредба 2 за пътна маркировка или 18 за пътни знаци, не може да бъде използван за сигнализиране на пътищата“.
Оказва се, че общините в цялата страна в по-голямата част от времето са прилагали незаконни мерки срещу неправилно паркиралите.

„Към настоящия момент съдебната практика показа, че голяма част от репатрирането, принудителното преместване на автомобили, е незаконосъобразно“, казва адвокат Мария Янева. “Доста хора са търсили правата си по съдебен ред и съдът се е произнесъл в позитивна посока от гледна точка на шофьора, чийто автомобил е бил принудително преместен“.

Казусът предстои да бъде решен за “синята“ и “зелена“ зона, тъй като се работи по въвеждането на новите знаци и обнародването им в Държавен вестник. Сигурното е, че те няма да бъдат точно в настоящия си вид, за да отговарят напълно на изискванията към Закона за движение по пътищата. Снимка: Канал 3

Faktor.bg


image0 (9K)