Централизиран прием в първи клас от догодина

Министерството на образоването иска да въведе централизиран прием за първолаците в най-големите градове у нас. Бъдещите първокласници ще бъдат разпределяни в училищата в големите градове чрез електронна система. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН).

За целта общините трябва да приемат наредба за централизиран прием, която е предвидена и в държавния образователен стандарт за организацията на училищните дейности. Такава система в момента съществува в Бургас.

До момента директорите на училищата определяха критериите за прием в първи клас. В новата система основно изискване ще бъде местоживеенето на детето. Районите около училищата ще трябва да бъдат картографирани, за да няма застъпване на адреси и да не се получават недоразумения. Към момента записаните първокласници са около 66 000, но точният им брой ще стане ясен в началото на учебната година.

През новата учебна година три випуска ще получат дипломи за основно образование. Според новия Закон за предучилищното и училищното образование основно образование ще се завършва след седми клас. Децата, които са осми клас и онези, които са в девети в профилирани паралелки, също ще получат диплома, защото са започнали обучението си по старите нормативни документи.


image0 (9K)