Цената на тока да се определя само от пазара! Край на държавните регулатори!

Да се сложи край на определянето от държавни регулатори на цените на електроенергията в страните членки на Евросъюза предложи Европейската комисия днес, представяйки намеренията си за радикална реформа на европейския енергиен пазар.

Плановете предвиждат и допълнително засилване на дела на енергията от слънце, вятър и биомаса.

„Опитваме се да помогнем на държавите да преминат Рубикона. В много случаи правителствата са блокирали с реформата, защото секторът е чувствителен и има монополни интереси“, заяви заместник-председателят на Еврокомисията и еврокомисар за общия енергиен съюз Марош Шефчович, цитиран от БНР в сряда.

Ако идеята на Брюксел бъде одобрена, страните членки ще имат пет години преходен период за намаляване на дела на регулирания енергиен пазар, след което трябва да започнат да действат единствено пазарните правила за определяне на цената на тока според търсенето и предлагането.

Докато тече преходния период Европейската агенция за сътрудничество с енергийните регулатори ще издава препоръки за методологията на определяне на цените, с която и българската Комисия за енергийно и водно регулиране ще се съобразява.

България сама ще решава как да не допусне скок в цените на енергията за домакинствата и фирмите. Брюксел ще залага на възобновяеми източници и на приоритетно саниране на сградите, за да се пести енергия.

Новото еврозаконодателство ще задължи властите да гарантират равни права на всеки производител на енергия на пазара, а гражданите ще могат безпроблемно да променят договорите си, да сменят доставчика на ток и дори сами да произвеждат такъв.

Сегашната система е твърде скъпа въпреки рекордно ниските цени на енергийните суровини, коментира Шевчович.

„Ние сме един от най-развитите региони от света и въпреки това все още 50 милиона души в Европа имат проблеми с плащането на сметките“, допълни той.

„В сравнение с другите региони по света, в Европа имаме високи цени на енергията, които пречат на нашите бизнеси и конкурентноспособност. Премахването на съществуващите пречки и изкривявания на пазара и увеличаването на конкуренцията ще осигурят най-изгодните условия за потребителите”, коментира законодателния пакет евродепутатът Кришанис Каринч, говорител за Групата на ЕНП в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Обявените мерки трябва да завършат изграждането на единния европейски енергиен съюз. В предложенията за промени се оценява също така, че енергетиката се нуждае от 177 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно от 2021 до 2030 г.

В пакета от предложения е включено и задължение за 27% съдържание в енергийния микс на енергия от възобновяеми източници, като на ниво ЕС до 2030 година ще се постигне 30% увеличаване на енергийната ефективност. Според групата на ЕНП това са достижими цели.

“Енергийната ефективност е най-изгодният начин за намаляване на емисиите на парникови газове. Увеличената цел от 30% ще ни помогне да изпълним ангажиментите си, произтичащи от Парижкото споразумение за климата. Нещо повече, инициативите за енергийна ефективност ще създадат много работни места в Европейския съюз”, посочи евродепутатът Петер Лиз, говорител за Групата на ЕНП в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Той приветства „балансирания подход към екодизайна“. „Напълно в линията на приоритетите на Групата на ЕНП е, когато Комисията не се занимава с регулация на душовете или тостерите, а на други устройства, където е възможно спестяването на енергия без да се жертва част от от удобството на потребителите”, заяви Лиз.


image0 (9K)