„Цената на провала е прекалено голяма“. Демократите в САЩ откриха националната си конвенция

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама държи реч по време на откриващата нощ от националната конвенция на демократите

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама и неуспешният кандидат за номинация на демократите за президент през 2016 г. Бърни Сандърс откриха националната конвенция на Демократическата партия. Това се случи в ранните часове на вторник, българско време. Събитието беше организирано изцяло онлайн заради пандемията от коронавирус.

По думите на съпругата на предишния президент Барак Обама наследникът му Доналд Тръмп системно е показвал, че „грешният президент за страната“. Мишел Обама беше описала в предварителните бележки за речта си настоящия държавен глава на САЩ като човек, който не притежава компетентността, характера и благоприличието, необходими за този пост.

„Винаги, когато гледаме към тази администрация в Белия дом, търсейки лидерство, утешение или някаква прилика на стабилност, вместо това получаваме хаос, разделение и пълна липса на съпричастност“, заяви съпругата на Барак Обама, който изкара два мандата в Белия дом от 2009 до 2017 г.

Контролната зала на националната конвенция на демократите в Милуоки, Уисконсин

Сенаторът на демократите от Върмонт Бърни Сандърс е сред критиците на номинацията на бившия вицепрезидент Джо Байдън за държавен глава. Все все пак определи избирането му като абсолютно необходимо, защото по думите му Тръмп води страната „по пътя на авторитаризма“.

„Приятели, цената на провала е просто прекалено голяма, за да можем да си я представим“, обърна се Сандърс към участниците в националната конвенция на демократите.

Джо Байдън, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент в края на седмицата, не взе думата в откриващата нощ на събитието, но впоследствие коментира в Туитър, че е станало ясно, че „американците са готови да се обединят и да излязат от последните кризи по-силни от всякога“.

Междувременно президентът Тръмп пътуваше за Уисконсин. Там държа реч като част от предизборната си програма и нарече събитието на демократите „дрямка“, въпреки че то още не беше започнало. Пред привържениците си в Ошкош той обвини Байдън и партньорката му в бъдещата кампания Камала Харис, че се стремят към „луди социалистически политики“. Тръмп добави и че предстоящите ибори ще бъдат „най-опасните“ досега.

„Единственият начин да загубим тези избори е, ако те бъдат фалшифицирани“, заяви още държавният глава на САЩ в Уисконсин.

По време на откриващата нощ от конвенцията на демократите четирима видни представители на Републиканската партия подкрепиха опонента на Тръмп Джо Байдън. Това бяха бившият губернатор на Ню Джърси Кристин Тод Уитман, кандидатът за номинация за президент през 2016 г. и бивш губернатор на Охайо Джон Касич, бившият член на Конгреса Сюзън Молинари и кандидат-губернаторът на Калифорния Мег Уитман.

На 19 август се очаква 55-годишната Камала Харис официално да стане първата азиатко-американка, номинирана за вицепрезидент на САЩ. Официалната номинация на Джо Байдън за държавен глава ще стане факт ден по-късно. Републиканците ще проведат своята конвенция между 24 и 27 август, на която президентът Доналд Тръмп ще бъде номиниран за втори мандат.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)