Целият световен опит на психологията в 21 изречения

Тези цитати са квинтесенцията на целия натрупан от човечеството опит- те променят начина на мислене и ни помагат да живеем и в най-трудните времена. Някога животът й бил кошмар. Тя преживява изнасилване на 5 години, на 15 забременява и напуска училище, на 16 изоставя детето си. А животът й коренно се променя от теорията, че мислите могат да лекуват тялото. Луиз Хей започва да изучава тази теория и да провежда семинари, след което се променя и нейният живот: дори когато лекарите откриват, че има рак, тя намира причината в отвращението към детството си, в обидата от малтретирането и изнасилването и.  Тя се отказва от лекарствата и напълно променя начина си на живот: започва да прощава на близките си, заема се с лечение, започва да се храни правилно, да се отпуска и да се пречиства. Луис казва, че именно така се е излекувала от рак. В допълнение – в живота й трайно се настаняват благосъстояние и хармония.

[ad id=“225664″]

Ето какво казва тя:

1. Хората, които са ни причинили страдание са били толкова уплашени, колкото сега сте вие.

2. Ние оформяме своите убеждения като деца, а след това живеем, като пресъздаваме ситуации, които подхождат на нашите убеждения.

3. Миналото си е отишло завинаги. Това е факт, и нищо повече не може да се направи. Но ние можем да променим нашите мисли за миналото. Защото е глупаво да наказваме себе си в момента само за това, че някой ние е обидил преди много време.

4. Трябва да направим избор: да се освободим и да простим на всички, без изключение, особено на себе си. Да предположим, че ние не знаем как да простим, но трябва много да искаме това.

5. Веднага след като човек се разболее, той трябва да потърси в сърцето си на кого трябва да прости.

[ad id=“225664″]

6. Това, което мислим за себе си се превръща в реалност за нас. Всяка мисъл създава бъдещето ни.

7. Самоодобряването и приемането на себе си са ключът към положителна промяна в живота ни.

8. Да обичаш себе си означава да празнуваш самото съществуване на своята личност и да бъдеш благодарен на Бог за подаръка – живота ти.

9. Всичко, което давате, получавате обратно.

10. За да промените някой друг, вие трябва първо да промените себе си. Трябва да промените мисленето си.

[ad id=“225664″]

11. Колкото повече се вкопчвате в някое твърдения, толкова по-скоро трябва да се освободите от него. Натрапчивите идеи са опасни.

12. Ако нещо в живота ни се получава лесно, това не е урок, това е нещо, което вече знаем.

13. Нашето тяло през цялото време ни говори. Само да имахме време да го слушаме! Всяка клетка в тялото реагира на всяка наша мисъл и всяка наша дума.

14. Самокритиката – това е включването на вашето его. Вие така сте научили своя ум – непрекъснато да ви унижава и да се противопоставя на промените, че сега просто ви е трудно да не обръщате внимание на онова, което той ви казва.

15. Изхвърлете мислите, които ви правят нещастни, правете неща, които ви харесват, срещайте се с хора, с които се чувствате добре.

16. За да станете притежател на всички забележителни неща, трябва първо да повярвате, че те са възможни.

17. Всеки, включително и аз, носи пълна отговорност за всички събития в живота си – и най-добрите и най-лошите.

18. Любовта идва, когато ние въобще не я очакваме. Настойчивото търсене на любовта никога не води до избор на най-подходящия партньор, а само поражда тъга. Любовта съществува не отвън, тя е винаги в нас. Обичайте и ще бъдете обичани.

19. Най-доброто нещо, което можем да дадем на нашите деца – е да ги научим да обичат себе си.

20. Вината е безполезно чувство. Тя никога на никой не помага и не може да промени ситуацията. Така се освободете от затвора.

[ad id=“225664″]

21. Всеки от нас е минавал през загуби, предателства, унижения. Признак на духовна зрялост и мъдрост е способността да се забравя неприятното и да се прощава на виновниците. Каквото е направено – е направено, то е в миналото. Забравяйки неприятното, ние късаме веригата, която ни приковава към миналото. Докато не се научим да прощаваме, миналото няма да ни пусне, и ние никога няма да бъдем здрави, щастливи, благополучни.

Луиз Хей

Източник: drugitenovini.com


image0 (9K)