Цезарово сечение – трябва да стане луксозна услуга. Удобството на родилки и лекари не може да стои над здравето на децата

От години в България се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение. Страната ни се нарежда на пето място в Европа по този показател.

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират раждане по естествения начин.

„Това е много тревожна тенденция. Причините са различни – от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите“, коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че СЗО и други професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10%, както и че не е редно да е повече от 15%.

„Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второ, – за лекарите е много удобно“, заяви Щерев.

Според него, много от лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане. Много от тях се страхуват от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.

„Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски“, категоричен бе д-р Щерев.

Доказани негативни последствия за бебето:

Раждането със секцио е шок и за бебето, от 37 градуса в матката изведнъж (а не постепенно както при нормално раждане) попада в значително по-студена среда. Освен това, бебето не може бързо да се изпразни от течностите, в които е било 9 месеца, както става при преминаването му през тесните родови пътища. Затова при секцио са по-чести преходните дихателни смущения на бебето. По-трудно се отчитат дългосрочните рисковете за бебето, но вече са натрупани достатъчно статистически данни през годините.

Според данни на СЗО, цезаровото сечение се свързва с увеличен брой остри и хронични заболявания при децата в сравнение с тези, родени по естествен начин.

Децата, родени със секцио, са с 46% по-застрашени да развият болести на храносмилателната система и остри диарии. Причината е, че секциото забавя развитието на здрава чревна флора на бебето, за разлика от родените по естествен начин. Без контакт с майчината чревна и вагинална флора, липсва „естествената закваска“. Ако се прибави и прилагането на антибиотици по време на бременността, контактът с патогенни микроорганизми в болничната среда и забавеното или липсващо кърмене, положението се усложнява още повече.

Проучвания показват, че секциото е рисков фактор за развитие на алергии и астма – 23% повишен риск, а ако детето е генетично предразположено, рискът се увеличава 3 пъти! Причината е в липсата на полезните микроорганизми от майката, които повишават имунния отговор към патогените.

Раждането с цезарово сечение увеличава с 23% риска от диабет тип І при децата и с 58% – риска от затлъстяването във възрастта 25-35 години, според проучванията.


image0 (9K)