Цветята са посредник между Бога и човека

Лотосът е символ на Космоса, герберът – на хармоничност и аристократизъм

Слабостта на всеки към определено цвете не е случайна, са открили психолозите. По тези предпочитания може да се разшифрова характерът на човек. Поклонниците на розата са горещи, страстни, но ревниви и капризни. Обичат да са центъра на вниманието и си падат по промените и флиртовете. Любителите на карамфила са с широка душа, веселяци и купонджии. Често парите им изтичат през пръстите. Ако сте фенове на лалето, значи в живота ви не достигат ласки и обич. Нежното кокиче пък е символ на срамежливост и таен копнеж. Освен тази типология обаче цветята са имали магическа и ритуална сила още в древен Египет, Индия, Рим, Елада.

[ad id=“225664″]

Лилията е цвете на Изтока и Рим, по-късно символизира кралската власт във Франция. Стара асирийска и критска емблема, нежната лилия символизира чистотата, божествеността, яснотата на ума.

Нарцисът в Китай се носи за закрила и щастие, демонстрира накърнена гордост и самолюбие.

Хризантемата в Европа се смята за погребално цвете, а за Изтока е знак на богатство, великолепие и разкош. В Япония пък символ на дълголетие и жизненост.

Лотосът е емблема на Космоса и божественото начало. В Египет с него са се украсявали жреците. В Китай и Индия го използват за доближаване до божественото и за закрила в изкуствата. Съвпада с най-висшата чакра в човешкото тяло.

[ad id=“263680″]

Розата е коронованата царица на цветята и символ на пламенната любов. Древните римляни носели венци от това цвете на главите си по време на пиршествата, а арабите украсявали с него брачното ложе и го пръскали обилно с розова вода. В средновековието тя била символ на страданието. Олицетворява кръвта на Христос и мъченичеството. С нея са се правили любовни магии и заклинания, а уханието й премахва меланхолията и тъгата.

Герберът показва горещи чувства, аристократизъм и

хармония с Вселената, изразява стремеж към чисти чувства и достойнство.

[ad id=“236993″]

Слънчогледът е тържествен със слънчевата енергия и жизнерадостта.

Символ е на царственост и емблема на философията.Изразява авантюризъм и стремеж към широки хоризонти.

Божурът и игликата са красиви и лековити. В славянската митология са били използвани като магически. Гонят зли духове, а за обич се горят листенцата им.

[ad id=“236999″]

Люлякът е един от символите на нежна власт, сила и тайнствен чар. Той е сред цветята, които се почитат от мъжете още от древността. Аристократите в Европа са отглеждали и облагородявали различни видове люляк, защото той е бил сред любимите цветя на рицарите.


image0 (9K)