Цвети Пиронкова се представи достойно на четвъртфинала срещу Серина Уилямс

Единствената българка в тенис елита Цветана Пиронкова не можа да направи пети пореден подвиг на US Open, макар че поведе с един сет на великата 23-кратна шампионка от “Големия шлем” Серина Уилямс. Чаровната пловдивчанка в крайна сметка загуби “битката на майките” в Ню Йорк с 6:4, 3:6, 2:6 за 2 часа и 14 минути игра и отпадна на четвъртфиналите, но завършва авантюрата си в “Голямата ябълка” с изцяло позитивни емоции.

За четвърти път в кариерата си Пиронкова играе тази фаза на турнир от “Големия шлем” и за първи в Ню Йорк. През 2010 година тя победи по-голямата сестра на Серина – Винъс Уилямс – на “Уимбълдън” и стана първата българска полуфиналистка в най-престижната верига тенис турнири.
Тогава Винъс беше втора в световната ранглиста, а иначе в четирите предишни сблъсъка със Серина Цвети има на сметката си само поражения – на “Ролан Гарос” през 2007-ма, в Ийстборн през 2011-а, в Пекин през 2014-а и в Синсинати през 2015-а.

През 2011-а отново на “Уимбълдън” Пиронкова загуби на четвъртфиналите, а другото й такова участие на “Голям шлем” беше през 2016-а в Париж, когато я спря Саманта Стосър.

От 12 участия досега в кариерата си в Ню Йорк Цвети за първи път се класира на четвъртфиналите, след като през 2012-а бе записала най-доброто си представяне – загуба на осминафиналите от Ана Иванович. За да осъществи забележителното си постижение, пловдивчанката елиминира последователно Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса, Донна Векич и Ализе Корне.

Пиронкова постигна несравнимо повече, отклкото дори самата тя е очаквала с играта си в Ню Йорк и успя да зарадва неколкократно милиони българи. Тя си заслужи и 420 хиляди долара от наградния фонд, а ще можем да очакваме следващите й предизвикателства на клея в Европа съвсем скоро.

Източник – Спортал


image0 (9K)