Цветелина Бориславова взима банката на Цв. Василев

От борбата отпаднаха останалите 6 кандидати, сред които беше Инвестбанк на Петя Славова, както и други играчи.
Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и Търговска банка Д на Фуат Гювен са единствените банки, които могат да придобият 100% от капитала на търговска банка Виктория. Това се казва в официално съобщение на ТБ Виктория. В момента банката е 100% собственост на фалиралата КТБ, а процедурата се организира от синдиците на КТБ.

„Проведени бяха допълнителни консултации с надзорния орган – БНБ. В резултат на това, за следващия етап на Процедурата по продажба са поканени Българо-Американска Кредитна Банка АД и Търговска Банка Д АД“, се казва в края на съобщението от ТБ „Виктория”.
Кои са фаворитите? Цв. Бориславова е бивша снаха на кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и след това експоловинка на премиера Борисов. Фуат Гюювен е близък до ДПС бивш съдържател на безмитни търговски обекти.

От борбата отпаднаха останалите 6 кандидати, сред които беше Инвестбанк на Петя Славова, както и други играчи. Превземането на ТБ Виктория – малката банка на Цветан Василев, е първата и най-важна крачка към овладяването на КТБ. Нейните синдици до момента събраха над 500 млн.лв., а от продажбата на Виктория се очакват още поне 80-100 млн.лв. Основната й ценност е пълният банков лиценз, оптимизирана клонова мрежа и персонал. Към 30 юни 2016 г. активите й са 137,3 млн. лв., пасивите – 95,4 млн. лв., а собственият капитал – 41,8 млн. лв. Цветан Василев изкупи банката седмица преди да затвори КТБ, а самият той да избяга през Виена към Сърбия.

http://BNews.bg


image0 (9K)