Цветанов: Eстествено, че няма да се съобразим с ветото на президента върху промените в НК!

Най-важното според него от казаното от Доган е това, че няма нужда от предсрочни избори, смята той

Няма да се съобразим с ветото на президента върху промените в НК, бе категоричен лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за бТВ.

Вторият човек в ГЕРБ категорично не се съгласи с определението „таен арест“ и разясни, че промените са абсолютно наложителни предвид опасността от тероризъм.

„2014 г. след терористичния акт в Париж всичките европейски държави приеха тази директива. От 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни. Никъде не се говори за „таен арест“. От самото начало на задържането той има възможност да се възползва от правна защита. Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества или негов близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, какъв е проблемът тези роднини да не бъдат уведомени за задържането на лицето“, посочи аргументите си Цветанов.

Според него ако нямало терористични актове, нямало да е необходимо да се приемат подобни промени в законодателството.

„Разбира се, че няма да се съобразим с ветото на президента. Това е 12-тото такова“, каза спонтанно той.

Цветан Цветанов подробно коментира и казуса със закупуването на нов изтребител за армията. И подробно обясни защо смята, че президентът Румен Радев не е прав по темата.

„Решението, което вчера беше обявено от Министерството на отбраната, е експертно. Започва процедура от 14 дни. Изборът за Ф-16 е най-доброто от стратегическа гледна точка за защита на държавната сигурност“, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов посочи, че този модел самолет е на въоръжение в почти всички държави членки на НАТО, с него ще бъдем защитени и увеличаваме способностите на българската армия.

Цветанов обясни, че първо ще има съгласувателна процедура, която ще продължи две седмици. На 9 януари след заседание на Министерския съвет, решението ще бъде предоставено на Народното събрание.

Втрият в ГЕРБ припомни сделките за закупуване на самолети „Грипен“ в Чехия и Словакия и свързаните с тях съмнения за корупция и непрозрачност.

„Словашкото правителство вече финализира сделката за Ф-16 със САЩ. Нека да си оставим за анализ и изводи защо президентът Радев беше толкова голям защитник на „Грипен“, каза Цветанов. А на въпроса на водещата дали не намеква, че президентът е корумпиран отговори, че това са нейни думи.

Цветанов отговори и на въпроси, свързани с посланието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. И изтъкна, че най-важното според него от казаното от Доган е това, че няма нужда от предсрочни избори.

Накрая Цветанов пожела: „Нека 2019 г. да бъде по-силна, по-здрава и да се запазим част от силния Европейски съюз. Страната днес не се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Убеден съм, че само стабилно правителство може да се справи с всяко едно предизвикателство!“


image0 (9K)