Цветанов чакал с нетърпение мотивите на опозицията за вота

„От НАТО вече са готови за започване на процедура за приемането на Македония. Това ни дава допълнителна сигурност, че никой и по никакъв повод няма да има териториални претенции към съседите си“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ

[ad id=“225664″]

„Право на опозицията е да иска вот на недоверие към правителството.“ Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Седмицата“ по Дарик по повод заявката на БСП за искане на вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ в сферата на сигурността. Цветанов очаква с нетърпение да бъдат внесени мотивите за вота на недоверие.

Цветанов напомни, че от левицата поискаха вот на недоверие към правителството и преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари.

„Разбира се, той не мина. Но това беше ясен политически знак каква е тяхната съпричастност към председателството, което предстоеше за България. Сега, когато то завършва и е успешно по оценки на европейските лидери и министри от Европа, мога да кажа, че БСП искат да затворят българското председателство отново с вот на недоверие, за да покажат тяхната си идентичност на партия, която иска само да върви в конфронтация, партия, която не се старае и стреми да участва в политически живот на страната, да предлага алтернативни решения. Ние знаем как управлява БСП и в сектор „Сигурност“, и сектор „Икономика“, и сектор „Енергетика“, каза Цветанов.

[ad id=“263680″]

Той заяви, че очаква с нетърпение да бъдат внесени в Народното събрание мотивите за вота на недоверие. „Една седмица не е достатъчна за БСП да внесе мотивите, за да поискат вот на недоверие“, подчерта Цветанов. В това, че според заявката на левицата искането за вот на недоверие се инициира единствено от БСП, без да се търси подкрепата на ДПС, Цветанов видя знак, че от столетницата се стремят към „повече шум, внушения, но не и реални решения“.

[ad id=“237001″]

В отговор на въпросите, набелязани от евродепутата Ангел Джамбазки, „защо има недокомплект в МВР, защо е демотивиран съставът“, Цветанов каза, че се надява на смислен дебат по тези въпроси.

„Недокомплектът в МВР се генерира от момента, в който започнаха резките промени след 2013 година. Изграждането на един служител в системата на МВР, за да може да бъде в пълната си функционалност като професионални качества, е от пет до седем години. Точно затова имаше умисъл в съсипването на системата за сигурност 2013 година точно от тези, които днес говорят за вот на недоверие по темата „сигурност“. А ние знаем какво пък имаха те като наследство през 2009 година с тези отвличания“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ и министър на вътрешните работи в периода 2009-2013 година.

[ad id=“218548″]

По думите му системата за сигурност била разбита към 2009 година.

Той коментира и преговорите между Гърция и Македония за името, работата на правителството в социалната сфера и развитието на процеса по присъединяването на България към Шенген.

„От НАТО вече са готови за започване на процедура за приемането на Македония. Това ни дава допълнителна сигурност и спокойствие, че никой и по никакъв повод няма да има териториални претенции към съседите си“, заяви Цветанов.

Ако се връщаме постоянно в историята няма никога да се получи европейската перспектива за Западните Балкани“, коментира той.

[ad id=“236993″]

„Македония и Гърция достигнаха до консенсус, но виждаме, че това създава допълнително вътрешнополитическо противопоставяне, възможност за отдалечаване на Македония и Западните Балкани от европейската перспектива“, обясни Цветан Цветанов.

„Поведението на премиера Борисов беше съотносимо с негативната реакция, която имаха европейските лидери. България е част от ЕС“, коментира Цветанов отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент Георге Иванов.

„България не се намесва във вътрешните работи и отказа да направи срещата, защото е солидарна с политиките в ЕС“, заяви той.

[ad id=“236999″]

Попитан трябваше ли президентът Румен Радев да откаже срещата с македонския си колега Цветанов заяви: „Да не коментираме президента Радев, моля ви. Той е направил протоколна среща, от която не излизат действия, нито в едната, нито в другата посока. Така че срещата е без значение за процеса, който се води“.

„Това, което се положи като усилия, трябва да бъде признато и да вървим напред. В противен случай нито Западните Балкани, нито регионът ни ще бъде сигурен и стабилен“, изтъкна той.

[ad id=“237001″]

„През последните няколко месеца дипломатическият контакт между България и Македония е много динамичен. На всякакво ниво, президентство, изпълнителна и законодателна власт България е комуникирала и стимулирала провеждането на срещи“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.


image0 (9K)