Цветанов: Убеден съм, че Горанов ще може да отговори на всички въпроси по проверката

„Никой не е съдействал дъщеря ми да започне работа в Световната банка, тя е кандидатствала като всички други деца, които завършват“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ

„Убеден съм, че когато приключи проверката министър Владислав Горанов ще може да даде отговор на всичко, което сега питате мен.“ Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че финансовият министър Владислав Горанов ще бъде проверяван от Прокуратурата във връзка с жилището, в което живее, предаде „Фокус“.

„Не смятам, че трябва в момента да интерпретираме и да създаваме новини. Нека компетентните органи си свършат работата, ако има достатъчно данни за проверка“, заяви той. „Всеки в България може да бъде проверяван, на база на постъпили сигнали“, коментира Цветанов.

„Това показва, че няма човек, който може да бъде защитен и да не бъде проверяван при постъпване на сигнал. Това е съвсем нормално и е закономерно всяка информация, която постъпва да се проверява, и да се спрат всякакви интерпретации и спекулации“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Попитан разговарял ли е с министър Горанов за проверката, Цветанов уточни: „Сега разбрах от въпроса, който ми задавате.“

„Не питам колегите кой къде живее. Това ще бъде сериозен контрол, а не съм в това си право“, посочи Цветан Цветанов.

В отговор на въпрос има ли информация за други проверявани хора от ГЕРБ и МС, той каза: „Не. Всички политици в България са публични лица. Всичко, което имат, са длъжни да го декларират“.

Никой не е съдействал дъщеря ми да започне работа в Световната банка, отговори Цветанов на въпрос съдействала ли е Кристалина Георгиева за това дъщеря му да започне работа в Световната банка.

„Когато завърши, дъщеря ми кандидатства на 4 места. Прие мястото в Световната банка, от двете предложения за работа, които има“, обясни той. „Не смятам, че това е нещо, за което микрофоните трябва да бъдат свалени. Благодаря, че ми задавате този въпрос, защото не искам да въвличам децата и семейството си в излишни спекулации. Дъщеря ми е кандидатствала за работа, както всички деца, които завършват“, подчерта той и допълни, че в Световната банка работят над 100 българи.

Попитан може ли да потвърди информацията, че България през 2019 година ще бъде приета в Шенген по въздух, Цветан Цветанов посочи: „От разговори, които се водят на най-високо политическо ниво, от премиера, от мен и други колеги, смятам, че вече има много по-големи надежди България да се присъедини към Шенгенското пространство на първа стъпка въздух, евентуално и вода, и на по-късен етап сухопътна граница. Убеден съм, че в края на сегашната ЕК това може да бъде факт“.

В отговор на въпрос добра новина ли е евентуалното преминаване на „Турски поток“ през България, той каза: „Това е факт благодарение на интензивните срещи и разговори, проведени от страна на българската страна, за да може да защитим националния си интерес“.


image0 (9K)