Цветанов разкритикува Борисов и призова за незабавни предсрочни избори

Представителността на настоящия парламент е изчерпана и предсрочни избори трябва да се проведат колкото е възможно по-скоро.

С тези думи бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към стотици свои поддръжници, които събра на учредителното събрание на своята политическа партия „Републиканци за България“.

В слово пред учредителите Цветанов обеща, че „републиканците“ няма да бъдат водаческа партия.

„Това не трябва да бъде лидерски проект на един човек, а да бъде подплатен с много голяма експертиза от широк изпълнителен съвет“, обяви той.

В тази връзка Цветанов обеща, че бъдещият председател на партията няма да остане на поста за повече от два мандата.

И допълни: „Нека не остава усещането, че политическият ни проект ще се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно и без никаква прозрачност. Защото това не е решение на проблемите.“ Намекът беше очевидно насочен към бившия му шеф Бойко Борисов заради навика му да обикаля страната с джип, от който да дава публично обещания за пари на нуждаещи се.

Той изрази опасението си, че негови поддръжници в провинцията могат да станат жертви на политически мотивирани преследвания и се зарече да ги защитава: „Може би ще има опити за ползване на определени средства и методи на държавното управление. Трябва да бъдем единни и да защитаваме справедливостта, и да бъдем заедно в трудните моменти с всеки един от нашите членове. Има райони, където хора могат да злоупотребят с власт и да оказват натиск върху нашите членове. Не е нормално да говорим по подобни теми след 30 години демокрация. Но това го има, но да знаете, че ние ще бъдем зад вас във всяко едно отстояване на принципите на демокрацията и правовия ред в тези трудни моменти.“ Така и обаче не каза от кого могат да дойдат репресиите.

На нападките на бившите си съпартийци от ГЕРБ, че се е превърнал в рупор на държавния глава Румен Радев, Цветанов отвърна: „На президентската институция – да, но различията, които съм имал с президента, са много ясни.“

„Това, което наблюдаваме днес са протести от 80 дни, недоволство натрупвано с времето, каза той и обяви, че електронното дистанционно гласуване ще е една от целите на партията му. „Да имаме ефективно електронно управление е наша цел и да знаем, че в края на другия мандат ще има възможност всички българи да гласуват електронно, каза бившият втори в ГЕРБ и подчерта, че е получил силна подкрепа от българи, живеещи зад граница и от смесените райони“, каза Цветанов.

Бившият втори в ГЕРБ събра 500 делегати в Интер Експо Център. Сред учредителите са журналистът Горан Благоев, бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова, бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и легендарният състезател по вдигане на тежести Благой Благоев.

Събранието започна от 13 часа, а делегатите пристигаха пред залата още от 11 часа. Докато се събираха в залата на видео екран бяха прожектирани кратки видеа, в които първите членове на новата партия се представяха. Началото на събранието пък даде оперният певец Георги Пандуров с химна на България и на Европа.

„Идеологът на този проект не е Цветан Цветанов, а всички вие в тази зала. Вие носите енергията и заедно можем да направим промяна в начина на управление, ценности, които да ни обединяват, а не да ни разделят“, каза в началото на събранието самият Цветан Цветанов.

Сред учредителите е Иван Анчев – бивш вече генерален консул в Чикаго, чийто мандат е приключил само преди 2 дни, добави от сцената Цветанов и разкри, че партията му би водила преговори с всички други политически сили, с които споделят общи принципи, идеи и предложения.

„Искаме да имаме справедливост и съдебна реформа, която да съответства на обществените очаквания. Не да има притеснения за репресивни действия от определени институции или превземане на бизнеси на хора“, изтъкна бившият втори в ГЕРБ, който често е използвал именно репресивни действия в качеството си на овластен политик.

По отношение на програмата на партията, която ще се позиционира в център-дясно, той заяви, че очаква предложения от всички свои съмишленици. За целта сайтът на „републиканците“ ще се превърне в платформа, на която да се събират идеи за различните секторни политики.

Така Цветанов се присъедини към другите нови политици – като Мая Манолова и Васил Божков, които твърдят, че управленската им програма се формира от предложения, получени от гражданите.

По неговите твърдения току-що учредената партия имала 75 процента покритие от местни структури в страната.

„Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България“, заяви Цветанов по-рано днес пред БНР.

 


image0 (9K)