Цветанов: Радев не е защитил националните интереси на срещата с Кирил. Крият стенограмата

И тази сутрин лидерът на ПГ на ГЕРБ остро нападна президента Радев.

[ad id=“225664″]

„Вярвате ли, че няма стенограма? Това е несериозно. Президентската институция не е обсъждане, което се прави в кафене. На всяка една среща, която е официална, винаги има стенограф и това е по протокол, като тези правила винаги се спазват. Просто президентът Радев би натрупал негативи, че не е защитил националните интереси. Има много въпросителни, които могат да се зададат на президента и президентската институция, но това е направено, за да се избегнат такива въпроси. Смятам, че, ако излезе стенограмата, ще видите, че позицията на президентската институция е била доста странна.“ Така Цветанов коментира скандала, породен от срещата на президента Радев с руския паритирх Кирил.

[ad id=“263680″]

„Не трябва да се създават условия за противопоставяне на България срещу Русия. В момента Путин така прави посланията към руските граждани, че едва ли не Русия да се чувства като жертва на западната агресия. Нищо подобно“, посочи още Цветанов в ефира на Нова телевизия

„Анкетната комисия ще обясни всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ, заяви зам.-председателят на ГЕРБ. Лидерът на най-голямата група обясни как се е стигнало до решението. На председателски съвет БСП направи едно искане, ние го подкрепихме, за да спрат спекулациите“, поясни Цветан Цветанов.

[ad id=“236993″]

Зам.-шефът на ГЕРБ нападна президента, защото, според него, от „Дондуков“ 2 идвали „част от спекулациите“. За сделката „ЧЕЗ“ той подчерта: „Скандалът е по-голям в Чехия, защото Чехия е страната, която прави тази сделка.“

Цветанов не пропусна да отбележи, че опозицията не се интересувала от председателството и политиката ни по Западните Балкани.

„Опозицията от най-малките неща генерира скандал след скандал“, твърди вторият човек в ГЕРБ. Цветанов обясни, че левицата се отклонява от европредседателството и кохезионната политика, която е „много по-важна“.

[ad id=“236999″]

„Опозицията не се интересува от дългосрочната визия на ЕС, на България, на Западните Балкани“, посочи Цветан Цветанов.

„Търсим подкрепа от опозицията за важните теми на България, но не получихме отговор на тази протегната ръка. Искат да ни отклонят от успехите и от важните теми“, каза още Цветан Цветанов.

„КЕВР, КЗК и КФН са институциите, които могат да проверят дали всичко по сделката с ЧЕЗ е изрядно. Българското правителство няма отношение“, бе категоричен Цветанов. Той припомни, че договорът е подписан в Чехия, но е по британското законодателство.

[ad id=“237001″]

„Ние сме най-заинтересовани да се спре със всякакви спекулации и да се разбере истината“, подчерта още веднъж Цветанов, коментирайки сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ. „Анкетната комисия ще изясни абсолютно всички факти и обстоятелства“, посочи Цветан Цветанов.

Според Цветанов комисията ще разшири обхвата при проверката, като започне от самото приватизиране през 2004 година и проследи последващите действия, които са взети в последвалите години.

Идеята била да се търси политически консенсус. „Да внимаваме с популистките изказвания“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ. „ЧЕЗ или Гинка не са в състояние да повишават цената на тока. КЕВР е органът, който взима окончателното решение“, отсече Цветанов

[ad id=“238430″]

„Дали държавата ще влезе в сделката с ЧЕЗ, ще се изясни, след като анкетната комисия си свърши работата, казва Цветан Цветанов. Той припомни, че КЕВР не се избира от правителството, а от парламента.

Водещата Аделина Радева запита и за Консултативния съвет по национална сигурност по темата ЧЕЗ, който ще свика празидентът. Цветанов използва въпроса, за да припомни, че в сряда парламентът е променил закона за стратегията по национална сигурност.

Водещата го попита защо в пленарната зала ГЕРБ не са приели предложението на БСП Черно море да бъде демилитаризирана зона, след като премиерът Бойко Борисов казва, че иска да види там „лодки и пладноходки“. „С анексирането на Крим и концентрацията на оръжия от страна на Русия, ние като страна член на НАТО трябва да участваме в ученията“, отвърна Цветанов и прехвърли темата върху срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил. От ГЕРБ настояват да се публикува стенограмата от разговора, но от „Дондуков“ 2 казват, че няма такава.

[ad id=“218001″]

„Вие вярвате ли, че няма такава стенограма? Президентската институция не е обсъждане в кафене. На всяка среща винаги има стенограф и се прави протокол. Спомнете си срещата на Първанов с Дянков. Тогава се пусна стенограмата от този разговор. А това е среща с руския патриарх. Президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил България. За да излезе от това положение, той коментира темата с ЧЕЗ“, анализира  Цветанов.

Той акцентира, че Румен Радев никъде не говори за анексирането на Крим, нито за нарушаването на международното право от страна на Русия. „Решетников си свърши работата“, обобщи темата Цветан Цветанов.

[ad id=“263680″]

За противоречията в коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“, Цветанов каза, че е убеден, че те ще изгладят отношенията помежду си.


image0 (9K)