Цветанов пак подпука президента: Аз знам слабостта на г-н Радев към „Грипен“! 

„Мога да заявя категорично, че сблъсъкът, който Радев направи спрямо българския парламент, ГЕРБ, премиер, мен персонално, е този интерес, който той има, за да се финализира сделката по начин, по който той смята, че трябва да бъде финализирана, предполож“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на ПГ на партията.

„Президентът Румен Радев през цялата година се държеше като ментор. Той пръв атакуваше дейността на управляващите. След това ние трябваше да взимаме отношение, защото той се държеше не като държавен глава, а като президент на БСП“, коментира пред телевизия „Европа“ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му Румен Радев се е държал в обществения дебат като политически лидер.

„Смятам, че това е недопустимо и ако направим съпоставка на всеки следващ президент, който трябва да бъде избиран в страната и всеки президент, който е избиран до настоящият момент, историята ще е тази, която ще каже кой е бил прав и кой е бил крив“, поучи зрителите Цветан Цветанов.

„Президентът Радев вече прави две години, от неговото реално участие в политиката, нито веднъж не е посетил парламента. В края на предишния парламент той се обърна към народните представители с думите: „Остава ви много малко“. Оказва се, че не остава много малко, защото България е парламентарна република и парламент ще има и сега, и след него, и след нас. Страната ни е избрала своя конституционен път“, подчерта Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и избора на нов тип изтребител за бойната ни авиация. Според него процедурата, започнала по време на служебното правителство, назначено от Румен Радев, е била опорочена, затова се е забавило и решението за модернизацията на ВВС.

„Аз знам слабостта на г-н Радев към „Грипен“ и защо той държи толкова много. След посещението си в Унгария през 2012-2013 г. той видя, че Унгария и Чехия са единствените държави-членки на ЕС в НАТО, които имат „Грипен“, всички останали държави и съседите ни Гърция, Турция и Румъния, имат на въоръжение F-16. Това, което наблюдавахме много внимателно в Чехия и Унгария, бяха скандали и съмнения за корупция. Задаваме си въпроса дали това беше най-обективното решение, което взе кабинетът, назначен от Румен Радев, или това, което взе като решение българското правителство днес“, попита Цветанов.

„Мога да заявя категорично, че сблъсъкът, който Радев направи спрямо българският парламент, ГЕРБ, премиерът, мен персонално и всички останали, е този интерес, който той има, може би, за да се финализира сделката по начин, по който той смята, че трябва да бъде финализирана“, предположи той.

„С избора на F-16 се защитават националните интереси, България остава част от взимането на важните геополитически решения и страната ни е заедно с останалите ни съседи-членки на НАТО“, каза още Цветанов.


image0 (9K)