Цветанов: Отлагаме Истанбулската конвенция

Според депутатката Десислава Атанасова поведението на БСП било лицемерно. Георги Марков благодари на Бойко Борисов за „мъдрото решение“

[ad id=“263680″]

„Смятаме че обществото много сериозно е подведено с всичко, което се изговори за Истанбулската конвенция. Хората трябва да бъдат информирани по-добре за целите и онова, което е заложено в документа.“ Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Не знам дали има някой който иска жените да не бъдат защитени, а децата да бъдат информирани за равнопоставеността между половете“, посочи Цветанов и призова за отговорно говорене, по същество, по темата. ГЕРБ ще организират поредица от дебати със специалисти, посветени на конвенцията.

„Предлагаме по-дългосрочно обсъждане на този въпрос“, каза депутатът Десислава Атанасова. „Само във вчерашния ден няколко пъти БСП се държаха лицемерно. Много отдавна областните съвети на левицата инициират този дебат. Жените социалисти искат от лидера на БСП и парламентарната им група подкрепа за Истанбулската конвенция. И тази подкрепа е била обещавана“, заяви Атанасова.

По думите й софийските социалистки и социалистките от Смолян са се срещнали с Корнелия Нинова, която е декларирала, че партията им ще застане зад този документ. Според Атанасова от централното ръководство са обещали да подкрепят ратификацията в Истанбулската конвенция в Народното събрание. „Лицемерие ли е това или деменция“, попита Десислава Атанасова.

„С по-широк дебат, който ще организираме, вярваме, че ще се стигне до взимане на най-правилно решение. Ще обсъдим гледните точки и на всички вероизповедания. Затова и днес тази точка се отлага от гледане на Комисията по вероизповедания, докато не се проведе по-широко обществено обсъждане“, каза Цветанов.

„Вчера гласувах в комисията „против“ това, че в България се въвежда понятието социален пол. Нямаме нужда да ни казват какво е пол, всички знаем какво е. Не сме дебили. Може да сме най-бедни, но не сме идиоти“, заяви депутатът Георги Марков. Според него България е в челните редици за борба с домашното насилие и въобще с насилието.

„В някои от развитите демокрации има такова насилие, което Конвенцията не можа да предотврати“, заяви депутатът от ГЕРБ и благодари на премиера Бойко Борисов, че е взел мъдро решение да не се намесва върху решението на депутатите по отношение на конвенцията, тъй като реакциите в обещството и дори в църквата са остри и не бива да се допуска разделение.

 


image0 (9K)