Цветанов: Няма заговор срещу Борисов. Други оставки няма да има!

„Насрочихме коалиционен съвет и за следващия понеделник“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

[ad id=“225664″]

„Изчерпахме темата с промените в кабинета! Други оставки няма да има.“ Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов  по бТВ.

Цветанов обясни, че няма проблеми в коалицията, нито между него и премиера Бойко Борисов. Не заговорнича срещу премиера, подчерта той.

Вторият човек в ГЕРБ подчерта че са насрочили заседание на коалиционния съвет ГЕРБ – Обединени патриоти за следващия понеделник. Целта – да се комуникира пряко, а не чрез медиите и възникналите противоречия да се изглаждат веднага.

„Парламентарната група на ГЕРБ е стабилна, единна и всяко едно предложение, внесено от премиера, ще бъде подкрепено. Не заговорнича срещу Борисов“, бе категоричен Цветанов.

„Няма заговорници срещу Борисов. Това, че някои от министрите, изпълняват професионалните си задължения, изпълняват управленската си програма и получават висока оценка… Ние трябва да дадем възможност да се даде тази оценка и те я заслужават. В тази посока имаше подкрепи за някои министри, които са в оставка”, обясни той.

[ad id=“263680″]

„Към настоящия момент нито един от министрите няма доказана пряка вина. Тук говорим за политически акт, за да се покаже, че има политици, които могат да поемат моралната отговорност след смъртта на 17 души. Никой от политическия съвет не смята, че някой от тримата министри има пряка вина за конкретния случай”, подчерта Цветанов.

„Аз съм убеден, че след днешната среща с коалиционните ни партньори и предложенията за нови министри темата е затворена. Въздържам се да бъда прям и емоционален спрямо изказванията ни на коалиционните ни партньори. Не е морално. Аз уважавам всеки един от тях. Днес Волен Сидеров изрази едно мнение, което беше широко тиражирано последните дни в медиите. В четвъртък ще гласуваме оставките на тримата министри. Тук говорим за политически акт, който ще покаже, че в България има политическа сила, която поема политическа отговорност“, каза отново Цветанов.

„На всеки трезво мислещ човек е ясно, че те тримата нямат пряка вина за смъртта на тези 17 души. Техните оставки са много силен политически акт. Това, че има различни мнения в коалицията, не означава, че тя не е стабилна. Още миналата седмица заявих, че ПГ на ГЕРБ ще гласува оставките. Тук не говорим за моята позиция, тук говорим за позицията на коалиционния съвет. Между мен и премиера няма никакво напрежение. Консолидирахме се около позицията на премиера Бойко Борисов и Волен Сидеров, че тримата министри трябва да подадат оставки“, разкри вторият в ГЕРБ.

„Когато има подобен коалиционен съвет, е важно да бъдат чути всички коалиционни мнения. Когато те са различни, не означава, че коалицията е нестабилна, а че се консолидираме около мнението, с което трябва да излезе този коалиционен съвет”, уточни Цветанов.

[ad id=“236993″]

„Смятам, че Младен Маринов ще се справи с предизвикателствата в системата за сигурност. Той ще бъде подкрепен чисто парламентарно. Петя Аврамова познава много добре естеството на местната власт, беше зам.-председател на регионалната комисия. Работеше много добре с министър Нанков”, заяви Цветан Цветанов в коментар за кандидатите за министри.

Запитан приема ли Радев като най-сериозния си опонент, Цветанов отговори, че по-правилно е да не коментира. Но продължи отговора си така: „Президентът Радев е доста изнервен. Направи две последователни послания. Първо, че днешното управление няма алтернатива. Нещо, което се различава от позицията на БСП и лидера й Корнелия Нинова. Радев не е проблем на ГЕРБ, Радев е проблем и все повече ще става проблем на БСП!“

„Позицията на Радев два пъти повторена, че днешното управление няма алтернатива, и ежедневното говорене на БСП, че те са алтернативата, създава вече проблем между самите Корнелия Нинова, Румен Радев и парламентарната група и БСП като цяло“, обясни Цветанов.

По думите му Румен Радев е изолиран от международната сцена и чувства дискомфорт заради това. „Той сам се изолира със стъпките и действия, които предприе след неговия избор за президент на страната“, каза той.

Днес страната ни има изключително висока оценка за успешното председателство, каза още Цветанов. И отбеляза, че и канцлерът на Германия Ангела Меркел е отбелязала лидерската позиция на Борисов и на Заев за повишаване на сигурността в Западните Балкани.

След това Цветанов разви тези, които прозвучаха и в интервю на президента (2011 – 2017 г.) Росен Пленелиев. Че Радев не се ползва с доверие на Запад и че е популист.

[ad id=“236999″]

„Радев чувства дисконфорт от това, че е изолиран от международната сцена, но той сам се изолира с постоянното анонсиране, че трябва да се прекратят икономическите санкции срещу Русия“, анализира Цветанов.

„Да правим разлика между популизъм и реални политики. ГЕРБ се изгради като системна пратия, ние следваме евроатлантическия курс. Ето виждате и днешните разкрития по случая „Скрипал““, завърши той.


image0 (9K)