Цветанов: Към момента Цачева и Цацаров не са обсъждани като кандидатури на ГЕРБ за КС

Цецка Цачева и Сотир Цацаров към момента не са разглеждани като възможни кандидатури на ГЕРБ за конституционен съдия. Това коментира в сряда пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

[ad id=“225664″]

„Цецка Цачева има качествата да бъде номинирана за конституционен съдия, но тя към настоящия момент не е разглеждана като такава възможна кандидатура“, каза зам.- шефът на ГЕРБ.

Според него името на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров също не е било обсъждано досега.

„Също към настоящия момент не е разглеждана такава кандидатура, сега го чувам от вас за първи път“, отговори Цветанов на журналистически въпрос.

Обсъждането на темата за избора на конституционен съдия щяло да започне в предстоящите дни.

По думите му в ГЕРБ имали няколко варианта. Но „все пак трябва да вземем и съответното решение на заседание на Парламентарната група“, каза той. За ГЕРБ било важно представителят, когото ще предложат, да бъде на първо място доказан професионалист и добър съдия или човек, който действително е работил в съдебната система, и има безупречна репутация.

Миналата седмица, на 12 септември, депутатите приеха процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание на мястото на Цанка Цанкова, чийто мандат изтича. Предложенията за кандидати могат да бъдат правени от народни представители в 14-дневен срок от приемането на правилата.

Само ден след като обвини президента, че търси конфронтация, Цветанов обяви края на „това, което се генерираше като война между институциите“.

[ad id=“263680″]

„Това, което се генерираше като война между институциите, вече е затворена страница“, заяви той.

Днес сутринта стана ясно, че Радев е подписал указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, което му позволява да бъде министър на вътрешните работи.


image0 (9K)