Цветанов: Как така президентът говори за законност, а заради баща му е обвинен невинен човек!

„Президентът търси конфронтацията във всяко свое появяване. Той изпадна в изолация, дискредитира се с пазициите си, искаше отлагане на санкциите, обяви се против СЕТА“, каза по повод основните тези на Румен Радев Цветанов.

[ad id=“225664″]

Зам.-председателят на ГЕРБ не пропусна да намеси и темата с пътния инцидент, в който участва бащата на президента. „Как си предстявяте, че президентът говори за законност при условие, че един невинен човек, инвалид, е обвинен без да е виновен и за това е отговорен бащата на президента“, попита реторично Цветанов в ефира на бТВ.

„Коалиционното управление е стабилно, но конструкцията на една коалиция винаги е под напрежение.“ Така Цветан Цветанов коментира заседанието на коалиционния съвет снощи, продължило четири часа.

„Правителството е стабилно, продължаваме с изпълнението на 4-годишната си програма“, бе категоричен Цветан Цветанов.

Сбирката бе предизвикана от острата реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, който се обяви срещу поисканите от премиера оставки на трима министри заради катастрофата край Своге. Освен това партията на Симеонов – НФСБ, излезе с декларация, в която обвини премиера, че управлява еднолично.

Цветанов се опита да разсее усещането за криза във властта, създадено от НФСБ и Симеонов.

„Една от темите, която обсъждахме вчера на коалиционния съвет бе точка 6 от коалиционното споразумение, която бе част от декларацията на НФСБ. В понеделник ще водим разговор с партньорите ни и ще се реши въпросът с оставките на тримата министри – Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков“, каза Цветан Цветанов и поясни, че винаги ПГ на ГЕРБ се е съобразявала с внесените искания от премиера Бойко Борисов.

[ad id=“263680″]

„Всеки един от министрите, когато полагат клетва са с оставки в джобовете“, добави той и заяви, че подобни теми не трябва да се обсъждат между коалиционните партньори през медиите.

На въпроса колко време ще ни управляват министри в оставка, Цветанов отговори, че до края на другата седмица ще има решешение. „Има наистина сериозна подкрепа за министър Николай Нанков“, потвърди той. „Вчера съвсем спонтанно почти повече от половината кметове в страната застанаха зад регионалния министър“, обясни Цветанов и поясни: „Не подгрявам обаче някой с тези думи, че Нанков може да остане на поста си“.

На въпрос защо Красимир Каракачанов се е появил снощи с каска в сградата на МС за коалиционния съвет, Цветанов с усмивка отговори, че така лидерът на ВМРО и вицепремиер така е създал по-ведра обстановка. Също така добави, че бой по каските не е имало.

На въпрос дали премиерът е „едноличен диктатор“, в каквото го обвинява Симеонов, Цветанов отвърна: „Отново го потвърждавам и днес – никога премиерът не е взимал еднолични решения“.

„Всеки министър, когато полага клетва винаги е с оставка в джоба и участието във властта не се „полага“, а е свързано с отговорности. Политическо решение на парламентарната група на ГЕРБ и ние винаги сме заявявали, че се съобразяваме с предложенията, направени от МС и премиера“, каза Цветанов по повод оставките на тримата министри и добави, че решението е взето след разговори с партньорите.

[ad id=“236993″]

„Премиерът не взема еднолично решение, а проблемът е в това, че всеки адресира проблемите си към него. Затова и бях критичен към вицепремиерите, те трябва да бъдат по-публични, за да се вижда това, което се случва в държавата. Много са позитивните новини, които могат да бъдат представени пред обществото“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

След заседанието се разбра, че оставките на министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков са подадени, но процедурата по промени в кабинета не е стартирана.

Цветанов коментира и обръщението на президента Румен Радев към народа във връзка с началото на политическия сезон. То бе отправено час преди да започне съвета на коалицията вчера.

„Смятам, че като приехме ветото на президента в закона за приватизацията доказва, че не е имало никакъв лобизъм. Правителството работи само и единствено в полза на обществото. Президентът търси конфронтацията във всяко свое появяване. Той изпадна в изолация, дискредитира се с пазициите си, искаше отлагане на санкциите, обяви се против СЕТА“, каза по повод основните тези на Румен Радев Цветанов. Не пропусна да намеси и темата с пътния инцидент, в който участва бащата на президента.

„Как си предстявяте, че президентът говори за законност при условие, че един невинен човек, инвалид, е обвинен без да е виновен и за това е отговорен бащата на президента“, попита реторично Цветанов.

„Това, което мога да кажа на Румен Радев – ако имаше смъртен случай в Харманли, как щеше да се чуства той, че е укрил този случай“, продължи с въпросите Цветанов.

[ad id=“218548″]баща

„Никога не съм бил в дома на Бенчо Бенчев и не съм участвал в среща с него“, заяви категорично Цветанов и добави, че Кадиев и БСП трябва да отговорят на много въпроси за финансирането на кампаниите.

Цветанов заяви, че той няма да бъде следващия министър на вътрешните работи.


image0 (9K)