Цветанов изненадан от решението на „Воля“ да си тръгне от парламента

„Решението на партия „Воля“ да напусне парламента е изненадващо. Ще се чуя с г-н Марешки и очаквам да излязат с официална позиция. Въпреки това не мога да кажа, че има парламентарна криза. Но нека първо да изчакаме да разберем какви са им мотивите за напускане и тогава да коментираме.“ Това заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че оттук-нататък, за да има необходимия кворум, е нужна по-голяма дисциплина сред редиците на ГЕРБ и Обединените патриоти.

,,ГЕРБ и „Обединени патриоти“ имаме над 121 депутати, така че в никакъв случай не мога да кажа, че има парламентарна криза“, уточни той.

,,Смятам, че няма предпоставки за предсрочни избори – страната е стабилна, парламентът върши своята работа. Местната власт сега може да направи съответната равносметка на това, когато избират БСП да ги представлява българския парламент, дали ходят на работа. По този начин ще си задават въпроса дали тези евродепутати, които ще избират от листата на БСП, ще ходят на работа. Ако само ще получават някакво възнаграждение или само ще се водят статут европейски или народен депутат, по същата логика може да бъде и за общински съветници и кметове на общини“, допълни Цветанов.

Според лидера на ПГ на ГЕРБ е много важно, когато си избран от своите работодатели – българските граждани, да отстояваш принципната позиция в българския парламент.

По отношение на промените в правилника за депутатските заплати Цветанов коментира, че тук има много дебати.

,,Знаете, че това е тема, която действително провокира много различни мнения. Искаме решението, което бихме взели, да бъде изцяло съобразено с конституционните правомощия на народния представител. Смятам, че правилникът към момента както действа, ограничава възможността народните представители да получават пълния си размер на своите заплати“, коментира Цветанов.

По думите му отсъствията на БСП не се извиняват. Той направи съпоставка, че предишните два пъти, когато са напускали парламента, депутатите от левицата са взимали почти целия размер на заплатите си.

,,Сега в момента те действително не получават възнаграждения“, уточни той.

Цветанов увери, че управляващите са уверени в това, което правят.

,,Има законопроекти, които са изключително важни. Тук мога да кажа за петък, когато гласувахме Закона за социалните услуги, беше изключително важен“, поясни още председателят на ПГ на ГЕРБ.


image0 (9K)