Цветанов зове: Трябва да сме с евроатлантическата общност, не с евразийската!

Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската. Разбира се, че трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но това, което те правят в момента, е недопустимо за 21 век. Това коментира пред журналисти в местността „Рупите“ председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

[ad id=“225664″]

Изявлението му е по повод решението на правителството да не експулсира руски дипломати заради случая „Скрипал“ във Великобритания. В петък след заседание на Съвета по сигурността към правителството премиерът Борисов заяви, че България няма да гони руски дипломати, докато Великобритания не предостави неопровержими доказателства за руска намеса в случая „Скрипал“. Решението на Борисов изненада Цветанов както и цялата ПГ на ГЕРБ – или поне така изглеждаше отстрани.

[ad id=“263680″]

Според Цветанов, подкрепяйки Великобритания, ние подкрепяме развитите демократични общества. „Ние не сме разследващ орган, затова трябва да сме солидарни с общата европейска позиция“, обясни заместник-председателят на ГЕРБ, който по този начин се противопостави на мотивите на премиера да не гоним руски дипломати.

„Живеем в напрегнати времена, но аз вярвам, че разумът ще надделее. Мирът и спокойствието са гаранция за просперитет, но за целта трябва да спазваме демократичните ценности и да зачитаме суверенитета на всяка държава“, подчерта Цветанов.

[ad id=“237001″]

„От ПГ на ГЕРБ не допуснахме да влезем в тона на БСП. В петък те поискаха парламентът да излезе с обща декларация по случая „Скрипал“, но това щеше да е много грешен ход“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ и уточни, че когато Народното събрание излиза с позиция, връщане назад няма.

„Затова ние се противопоставихме на това тяхно искане и на свой ред предложихме, ако се приема някаква обща позиция – нека тя да кореспондира изцяло с тази на европейските лидери“, заяви той.

[ad id=“238430″]

По думите му БСП водят антиевропейска политика, която има за цел да изтика България извън евроатлантическата общност. „За разлика от тях, аз ще продължа да защитавам евроатлантическите ценности, каквото и да ми коства това“, категоричен бе Цветанов.

[ad id=“236993″]

Той каза още, че през годините много хора са напуснали България, но напоследък се наблюдава тенденция някои от тях да се завръщат. „Младите виждат благоприятните условия за развитие у нас и все повече от тях решават да търсят своята реализация именно в България“, обясни Цветанов.


image0 (9K)