Цачева свиква шефовете на затворите, но след празниците

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“. Това съобщиха от правосъдното министерство, предаде БНР.

[ad id=“225664″]

Срещата ще бъде в първия работен ден след празниците, а темата ще бъде напрежението в системата. Междувременно обаче то продължи да се покачва след инцидента в Софийския затвор на 5 април вечерта, когато затворник нападна надзирател, докато е преместван от болницата на затвора към корпуса.
За случая съобщи пред бТВ Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите у нас.

[ad id=“263680″]

По-късно пред БНР Михайлов разказа, че надзирателят бил ударен няколко пъти в лицето. След намесата на други охранители ситуацията била овладяна. „Не е имало опит за бягство“, твърди той. Пострадалият е настанен в „Пирогов“ със счупен нос и насинено око, но бил в добро състояние.

„Подобни случаи са ежедневие в затворите“, допълни синдикалистът и за пореден път алармира, че броят на охранителите в затворите и техническите средства, с които разполагат, са крайно недостатъчни, а нападенията срещу надзиратели зачестяват и стават по-дръзки. „Често има такива. На мястото, където е започнало бягството от последните дни, преди близо година имаше нападение, мисля, че отново с хладно оръжие. Тогава колегата е наранен, но е успял да действа професионално. Ежедневие са случаите на агресия, повечето вербална, но често започват да стават и тези с физическа агресия“, каза той. По случая е образувано разследване.

[ad id=“237001″]

Служителите на затворите обявиха също, че подновяват протестите си.

Издирването на избягалите от Софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава.


image0 (9K)