Цачева пред Европарламента: България ще ратифицира Истанбулската конвенция!

Министърът на правосъдието Цецка Цачева изрази очакването конвенцията спешно да бъде обсъдена в Народното събрание и отбеляза, че досега ратификацията е завършила в 17 от държавите в ЕС.

[ad id=“263680″]

Министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев представиха днес приоритетите на България като председател на Съвета на ЕС пред евродепутатите от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред.

„Програмата ни е интензивна, предизвикателствата не са малко“, отбеляза Цачева.

„Наясно сме с отговорността, която носим и вярваме, че можем да допринесем за намирането на решения“, допълни Радев.

Евродепутатите зададоха множество въпроси, сред които бяха темите за промените в регламента от Дъблин, приемането на Истанбулската конвенция, разселването на мигрантите, защитата на малцинствата, подхода по предложението на Европейската комисия срещу Полша.

[ad id=“218001″]

Поставени бяха и въпроси за борбата с подправянето на километропоказателите на автомобилите, както и за корупцията сред българските граничари, митничари и полицаи.

В последвалите отговори министър Радев посочи, че Дъблинският регламент е приоритет за българското председателство. „Каквото зависи от председателството, ще бъде направено. Ще работим за общ подход за разселването“, добави той. Информацията е най-голямото богатство в борбата с тероризма и престъпността, заяви министърът.

Радев предложи на евродепутатите по въпроса с корупцията по границите да потърсят мнението и впечатленията на европейските представители, изпратени на браздата у нас.

Министърът на вътрешните работи определи подправянето на километражите като част от организираната престъпност. „Може би не е най-важният проблем, но съществува“, коментира той.

[ad id=“263680″]

Министър Цачева заяви, че гражданите на ЕС очакват европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо, защото ще действа срещу прането на пари – основен проблем в борбата с тероризма и организираната престъпност, предаде Епицентър.бг. Тя добави, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция, а националния дебат по този въпрос постави в рамките на свободата на словото.

Цачева изрази очакването конвенцията спешно да бъде обсъдена в Народното събрание и отбеляза, че досега ратификацията е завършила в 17 от държавите в ЕС.

По въпроса с Полша тя настоя да бъде изслушано обяснението на Варшава.

[ad id=“236480″]

Пред журналисти по-късно министър Цачева изрази удовлетворение от изслушването. „Не усетих негативно отношение, всички искаме конкретни решения в интерес на гражданите на ЕС“, добави тя.

„Изненада ме, че имаше много конкретни въпроси“, коментира министър Радев. „Евродепутатите много добре са видели и разбрали нашите приоритети – те са общи за ЕС. Според мен всички бяха добронамерени“, добави той.

 


image0 (9K)