Цачева води, генерал Радев я следва по петите – проучване на Медиана

Цецка Цачева оглавява класацията на първи тур, но на втори тур ще й бъде трудно да привлече гласове извън собствената си партия, сочат данните от социологическото проучване към 10 октомври. Към 10-ти октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-ти ноември 2016 г. Тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място, но на първи тур. Това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция „Медиана“ за нагласите за вота за държавен глава.

Големият проблем на Цачева е, че тя не привлича симпатизанти извън собствената си партия (93 % от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ). На практика кандидатурата й е непопулярна извън ГЕРБ. Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка Цачева“. На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели, тъй като изборите са задължителни. Референдумът също ще привлече избиратели.

Данните на „Медиана“ показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди „нови“ избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ. Според социологическата агенция, второто място към момента се държи от генерал Румен Радев. На трета позиция (с 10 %) засега е Красимир Каракачанов, който обаче запазва шансове да се включи в голямата битка на втория тур.


image0 (9K)