Цацаров съгласен с президента, че промените в НПК се нуждаят от прецизиране

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред медиите в Съдебната палата, че има нужда от прецизиране на приетите промени в НПК, позволяващи арест за 24 часа при непълнолетни и 48 часа за пълнолетни без да бъдат уведомявани близките им. Ден по-рано президентът Румен Радев наложи вето върху въпросните текстове с аргумента, че крият риск от злоупотреба и нарушават граждански права.

Според Цацаров законът трябва да се конкретизира в две насоки.

Първата е, че не може да се каже „неуведомяване на конкретно лице“, законът трябва да изключи семейството от кръга на лицата, за които може да има забрана за уведомяване. По думите на Цацаров е трудно да се приеме, че това трябва да се отнася за всички престъпления, трябва да е за конкретни тежки престъпления като тероризъм и престъпни групи.

Сотир Цацаров допълни, че тази позиция на прокуратурата е била споделена със законодателя. И каза, че наредбата трябва да се прецизира така, че да не блокира работата на разследващите и да не нарушава правата на гражданите.

Главният прокурор коментира и законопроекта за промени в Закона за противодействие на корупцията на ГЕРБ и ДПС. По думите му ще е лошо и неразумно, ако общинските съветници се извадят от списъка на лицата, които са задължени да подават декларации за имущество и интереси, с цел проверка от КПКОНПИ. Цацаров се обоснова с думите, че „справедливостта трябва да е за всички“. И отбеляза, че много от най-отговорните решения се взимат именно на ниво общински съветници.

Главният прокурор каза още, че според него служителите на КПКОНПИ няма да станат по-ефективни като носят маски при акции, което е друга промяна предвиждаща законопроектът. И допълни, че правомощията на комисията са достатъчно ясно формулирани и силни – „не е необходимо да пресоляваме манджата“.

Цацаров обясни още, че според него този законопроект е бил изготвен много бързо, а е доста подробен и се нуждае от внимателно обмисляне и прецизиране. Според него нищо не налага бързината при изготвянето му, а и тя е вредна, пише „Гласове“.

По отношение на проверката за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов от КПКОНПИ Сотир Цацаров коментира, че прокуратурата е изискала от комисията, когато приключи работата си по случая, да я уведоми. Причината е, че резултатът има отношение и връзка с проверката на прокуратурата по случая.


image0 (9K)