Цацаров: Разследванията срещу Прокопиев нямат нищо общо с издателския му бизнес

Досъдебното производство срещу Николай и Евгения Баневи е за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари, обясни още главният прокурор

Разследванията и по двете досъдебни производства срещу Иво Прокопиев нямат нищо общо с издателската му дейност. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив.

„Разследванията вървят по отношение на лицата, за които има данни, че са извършили престъпления и не желая да коментирам изявленията им, каквото е това на г-н Прокопиев”, каза главният прокурор.

„Обвиненията имат общо с бизнес, имат общо с приватизация. Когато преди години са се случвали събития с предприятието „Каолин”, или със съответни находища за такива полезни изкопаеми и съответна приватизация на територията на Разград, а в последствие и с други сделки, не мисля, че някой е издавал нещо. И не мисля, че някой трябва да разсъждава, че може да издава вестник и да е собственик на сайт и следователно всяко посегателство срещу него е посегателство срещу свободата на словото”, подчерта Сотир Цацаров. Той още веднъж подчерта, че „Каолин” няма нищо общо със свободата на словото, няма общо и с издателската дейност на обвиняемия Иво Прокопиев.

Главният прокурор коментира още, че продължава издирването и на пловдивските бизнесмени Арабаджиеви, което обаче на практика вече е в ръцете на френските власти. „Това, което е трябвало, ние сме го направили, а издирването им е в ръцете на чуждите власти”, заяви Цацаров.

Турският съд е допуснал екстрадицията на Димитър Желязков в България. Прокуратурата у нас е била уведомена вчера за това решение, съобщи още Цацаров. Екстрадиционната процедура е завършила и се очаква окончателното му предаване на българските власти.

„Бяхме уведомени в петък от турските власти, не писмено, а по съответните официални канали, че Турският съд е допуснал екстрадицията”, информира Сотир Цацаров.

Димитър Желязков бе арестуван в Истанбул в луксозен хотел, заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. Дни преди това при акция на специализираната прокуратура в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души. Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици, с лидер Димитър Желязков.

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу Николай и Евгения Баневи за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари, обясни още главният прокурор.

„Отправна точка на това досъдебно производство е „Полимери”- Девня, но се очаква в резултат на извършени интензивни действия по разследването на практика периметърът на фактите, които ще бъдат разследвани и обвиненията, които ще бъдат повдигани, да бъде разширяван и да обхване една доста по-голяма и по-цялостна икономическа дейност”, изтъкна Цацаров.

По думите му към този момент е издадена европейска заповед за арест, реализирано е задържането им от френските власти и предстои процедура пред френския съд. Главният прокурор каза още, че докато тече европейската заповед за арест, продължават претърсвания и изземване и анализ на документи и всички необходими действия по разследването, което няма да се ограничи само до „Полимери”. Френският съд трябва да реши дали ще допусне екстрадирането им.


image0 (9K)